GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gästkrönika

Johanna Nylander: Sänkt skatt ger människor mer makt

Det finns ett stort säkert kort för att ge mer frihet och makt till vanliga människor. Ett enda förslag som flyttar makt och resurser från politiker och offentliga institutioner till medborgare. Det är att sänka skatten.
Johanna Nylander
Publicerad 8 april 2018 • Uppdaterad 9 april 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander, krönikör
Johanna Nylander, krönikör

För några dagar sedan gick Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt ut i Dagens industri (4/4) och sa att han vill sänka skatten för låginkomsttagare. Det är ett utmärkt förslag. Det är för de som tjänar minst som skattesänkningarna är viktigast, och där ett par extra hundralappar i månaden betyder mest. Låg skatt gör att fler har kvar mer av sina inkomster och att fler kan försörja sig själva.

Tyvärr vill Sjöstedt samtidigt höja flera andra skatter, och där har han fel. Ironiskt nog är en av skatterna som Sjöstedt vill se höjas skatten på inkomsten på aktiehandel, trots att öppen aktiehandel är det mest transparenta sättet som vanliga löntagare kan tjäna pengar på och ta makten över produktionsmedlen.

Men det är uppfriskande att höra partiledare vara öppna och tydliga om skattefrågorna, och att han vill ta med dem in i valrörelsen. Skatterna genomsyrar all politik, de bestämmer hur mycket gemensamma medel som finns, och ju lägre skatterna är, desto hårdare måste politiker prioritera, och desto duktigare måste de vara på sina jobb. Det är lätt att vara generös med andras pengar, och är det en enda egenskap jag önskar mig från de politiker som blir valda i höst, så är det att kunna hushålla med mina inbetalade skattepengar.

Det är lättare att höja skatter eller räkna kreativt på önskebudgetar under ett valår. Kostnader som skenar måste hanteras, och både kommunbudgetar och statsfinanser är stora av en anledning. Det är hårt arbete, men det skall vara hårt arbete att vara politiker. Det handlar om att effektivisera och att prioritera. Det går utmärkt att öka skatteintäkterna samtidigt som man sänker skattetrycket, men bara med en lägre skatt ges det mindre utrymme för politiska partier att föreslå utsvävande dumheter. Det gäller att ta hand om alla som betalar in skatten. Att fler arbetar och försörjer sig själva i stället för att leva på bidrag, och att fler företag kan växa och generera intäkter och vinster.

För skattetrycket handlar inte bara om hur mycket man har kvar i plånboken efter valet, utan också om internationell konkurrenskraft, och om förutsättningarna och möjligheterna för fler att starta företag i Sverige. Ju dyrare det är desto svårare och mindre värt är det att ta risken.

Tänk om valrörelsen fick handla om vilka skatter som skulle sänkas i stället för vilka satsningar och höjningar som skall göras. Att ta lite mindre av medborgarnas resurser, och ge tillbaka makt och frihet till så många som det bara går. Skatten är valets viktigaste fråga.

Johanna Nylander

Läs mer