GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kampen mot utanförskapet börjar i skolan

Att ägna sig åt politiska förslag istället för positionering är Liberalernas enda möjliga väg från botten. Nyamko Sabunis fokus på utanförskapet är en bra start.
Ledare • Publicerad 25 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Gör rätt som fokuserar på politiska förslag.
Gör rätt som fokuserar på politiska förslag.
Foto: Anders Wiklund/TT

När Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni tidigare i veckan höll sitt sommartal citerade hon en lärare i Stockholmsförorten Rinkeby: "om jag gjort en orosanmälan för alla barn som mår dåligt skulle jag inte haft tid för nåt annat. Framför allt skulle socialtjänsten ha blivit överöst av anmälningar."

Det är en kärnfull sammanfattning av den ojämlikhet som situationen i utsatta områden skapat. Barn och unga som i mer välmående områden skulle ha fått uppmärksamhet eller insatser lämnas därhän eftersom samhället inte förmår att möta behoven.

Välfärdsstaten måste vara som starkast där behoven är som störst, sade Sabuni, i ett tal som får sägas vara ett av hennes bättre framträdanden. Liberalerna har länge bråkat internt om regeringsfrågan och det politiska fokuset har hamnat i skymundan. Men i takt med att L skapat distans mellan sig och januarisamarbetet har också en roll för partiet börjat utkristallisera sig i det borgerliga lägret.

Det handlar delvis om att återta skolfrågorna, som under lång tid var partiets signum. På senare år har förtroendet för L vittrat på området: i Demoskops junimätning låg partiet först på femte plats i skolfrågorna.

När det förtroendet ska återuppbyggas finns det en logik i att, som Sabuni gör, koppla ihop skolfrågan med integrationsfrågorna. En viktig aspekt av de sjunkande skolresultaten de senaste decennierna har varit att antalet utrikes födda elever blivit fler och att de inte fått tillräckligt stöd. En rapport från Skolverket 2016 konstaterade exempelvis att elever som invandrat efter skolstart "haft en avgörande betydelse för den försämrade gymnasiebehörigheten”. Det är i utsatta områden som den stora utmaningen finns när det gäller att stärka skolan, att förbättra likvärdigheten och höja resultaten.

L lyfter gärna fram sitt förslag om att återförstatliga skolan som en viktig åtgärd. Det är synd, för dels är frågan stor och komplicerad, men den tenderar också att skymma att partiet har många mindre men också effektivare och intressantare förslag. Förortslyftet, programmet som partiet lanserade i början av sommaren, innehåller en lång rad punkter som partiet vill driva igenom, däribland köreformer, bättre lön och villkor för lärare i utsatta områden och kvoter för nyanlända elever på alla skolor. Sabuni lanserade i sommartalet ett förslag om att Sverige ska inrätta egna mätningar som håller koll på kunskapsutvecklingen i skolan och särskilt i utsatta områden. Det skulle komplettera PISA-mätningarna, som bara kommer vart tredje år, och som i den senaste vändan var omgärdad av kontroverser och oklarheter kring att utrikes födda elever uteslutits från proven.

Utvecklingen i utsatta områden kommer att ta tid att vända. Liberalernas mål om att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030 är förmodligen alltför ambitiöst. Men en tydlig verklighetsbeskrivning, breda politiska förslag – som sträcker sig längre än nya projektpengar – och ett starkt fokus på skolan är bra ställen att börja på.

Joakim BromanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.