Klassisk fläskmeny

Socialdemokraterna har valt väg. Den leder till högre bidrag och högre skatter.
Ledare • Publicerad 3 september 2014
Fläskiga tider.
Fläskiga tider.Foto: Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Folk är trötta på att valet ska handla om att bara få någon extra hundring i den egna plånboken, förklarade Stefan Löfven i inledningen på den presskonferensen där Socialdemokraternas valmanifest presenterades. I programmet lovar Löfvens parti att höja barnbidraget med – en hundring. Politikens pedagogik är emellanåt märklig. Om pengarna kommer i form av att man får behålla mer av eget arbete, då är det dåligt. Om de kommer i form av bidrag, då är det bra.

40 miljarder kronor ska de av Socialdemokraterna föreslagna reformerna kosta i slutet av mandatperioden, 2018. Den största utgiftsposten är den så kallade 90-dagarsgarantin, som lovar arbetslösa ungdomar utbildning eller sysselsättning. Kritiserade Fas tre ska ersättas av extratjänster inom det offentliga. Den ordinarie personalen på exempelvis äldreboenden ska stå för handledning, samtidigt som den sköter sitt egentliga jobb. ”Traineetjänster” kallar Socialdemokraterna det.

Andra karameller i påsen är höjd a-kassa, höjd sjukförsäkring utan tidsgräns, höjd ersättning i föräldraförsäkringen, högre statsbidrag till landstingen och obligatorisk gymnasieskola. Skoltrötthet ska alltså botas med mer tvingande skola. Fler växande företag ska skapas genom att satsa på centrala statliga innovationsråd och ”strategiska samverkansprogram” inom sådant som klimatteknik och bioteknik.

Kalaset ska finansieras genom att göra det dyrare att anställa unga. Att avskaffa rabatten på arbetsgivaravgifterna ska inbringa 16 miljarder kronor. Höjd krogmoms ska ge 5 miljarder kronor, bankskatt 4 miljarder och vägslitageavgift ytterligare 4 miljarder kronor. 13 miljarder säger S att man lånar från att följa Alliansens finansieringsförslag. Som garnering ska marginalskatten på löneinkomster höjas, trots att det ytterligare försämrar kalkylen för att satsa på hög utbildning och eget företagande. Straffskatt på hög utbildning är på längre sikt en dålig affär för både stat och individ.

Socialdemokraterna hade kunnat sikta in sig på utbildningsfrågan, på att premiera dem som väljer yrkesutbildningar eller kvalificerade teoretiska utbildningar. Att stärka försäkringssystemen vid sjukdom och arbetslöshet, men då rimligen med obligatorisk a-kassa, kan motiveras. Att öka lönerna inom skola, vård och omsorg för att trygga att det finns tillräckligt mycket kompetent personal är bra. Liksom satsningar på väg, järnväg och bredband.

Tyvärr väljer S att använda skolan och vården som allmän praktikplats. Det ska betalas genom att göra det dyrare att anställa unga i ordinarie jobb.

EU:s lägsta arbetslöshet lovar Löfven. Varför inte världens lägsta arbetslöshet kan man fråga sig. Det är bara att ge alla jobb i offentlig sektor. Att ingen tänkt på det.

Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.