Klimatfascisterna

Ledare Artikeln publicerades
Xi Jinping, håller ständig paus i demokratin.
Foto:Foto: Ng Han Guan
Xi Jinping, håller ständig paus i demokratin.

Många är de som anser sig ha goda skäl för att demokratin ska inskränkas eller avskaffas.

Jørgen Randers är professor i klimatstrategi vid Handelshögskolan i Oslo. I en intervju med Svenska Dagbladet (4/10) förkunnar den norske professorn att demokratin är ett hot mot klimatet. Politiker är för kortsiktiga eftersom väljare inte ser längre än näsan räcker, enligt Randers.

Randers förebild är världens största diktatur: ”Hade det inte varit för att jag tror att Kina kommer att leda kampen så hade vi varit ännu värre ute”, säger han.

Samtidigt i Kina håller president Xi Jinping på att knyta makten hårdare kring sig själv och hans ord skrivs in i konstitutionen.

Jørgen Randers säger i intervjun att han letar efter ord som inte skrämmer människor. För kanske är det så att de lärt sig att tycka om de rättigheter som den demokratiska rättsstaten ger dem. Randers kommer fram till något häpnadsväckande: ”Den minst dåliga lösningen vore att kalla det planekonomi.”

För den som öppnar närmaste historiebok är det ett ord som skrämmer till svält, diktatur och död.

Anders Wijkman, ordförande i Romklubben och EU-kopplade organisationen Climate KIC, förefaller hålla med om att Kina är modellen: ”Fördelen med ett centraliserat toppstyrt system är att när de väl bestämmer sig så går det ganska snabbt. Det finns ingen opposition som bråkar”, säger han till SvD.

”Det finns ingen opposition som bråkar.” För alla med normala demokratiska reflexer är det ett uttalande som visar vägen rätt in i helvetet. På twitter försöker Wijkman förklara sig: ”Min syn är att kapitalismen måste ändras i grunden.” och ”Givetvis arbetar jag oförtrutet för att på demokratisk väg ändra systemet.”

Anders Wijkman tycker ändå uppenbarligen att fördelarna med den kinesiska effektiviteten är värda att framhålla, där är det ju ingen opposition som bråkar.

Tydligare är en annan känd klimatforskare, britten James Lovelock. Redan för tio år sedan, i en intervju med The Guardian gjorde han klart att: ”It may be necessary to put democracy on hold for a while.” Ett litet uppehåll i demokratin behövs, bara ett tag så där. Det blir ju så smidigt att fatta beslut då; i den himmelska fridens namn kan det behövas en å annan eldriven stridsvagn som kör över folk som yttrar oppositionella tankar, men lite spill får man räkna med i inrättandet av den globala klimatdiktaturen.

Det finns alltid goda anledningar för dem som anser att demokratin ska ”ta en paus”. Men bakom auktoritära styren, oavsett namn, ligger alltid idén att massan, folket, inte vet sitt eget bästa. Den upplyste despoten vet bättre, enligt denna teori.

Ett annat ord för det är fascism.