GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare

Kör ditt eget race, Sabuni

Nyamko Sabuni försökte göra det omöjliga – ena ett splittrat Liberalerna och hedra ett redan ingånget januariavtal. Nu måste Sabuni visa att hon leder.
Publicerad 14 maj 2020 • Uppdaterad 18 maj 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Sabuni behöver lyft.
Sabuni behöver lyft.
Foto: Ali Lorestani / TT

Stämmer storyn om att ett par gamla partiveteraner omklädda till pr-snubbar kunde få Nyamko Sabuni vald till ordförandeposten i Liberalerna, berättar det också en annan sak: att partietablissemanget var riktigt uselt i att promota sin kandidat, Erik Ullenhag.

Att Liberalerna är litet parti bidrog till att göra det möjligt att välja Sabuni. I en större organisation hade det varit betydligt besvärligare att gå emot en hel partiapparats vilja. Men att beskriva det som att lite konsulthjälp skulle göra Nyamko Sabuni till en oövervinnerlig jätte blir bara pinsamt. Hon var outsidern i sammanhanget och kämpade sig fram till segern från underläge. Lite mer av den sortens jäkla anamma och vinnarinstinkt har Liberalerna länge behövt. Ute i landet fanns det hos många Liberalpartister ett stort sug efter att försöka få fart med en annan typ av profil efter många år av nedförslöpa i opinionen, det kunde Sabuni rida på.

Att vinna mindre distrikt och att skapa ett mediebrus av det, på det sätt som gjordes kring Sabuni, är naturligtvis ett trick, men samtidigt ett av de absolut äldsta i boken. Det ger ett löjets skimmer av folket bakom Erik Ullenhag om de inte skulle ha några egna mediekontakter och idéer om att marknadsföra sin kandidat. Om de låtsas upprörda över Sabunis metoder är det sitt eget misslyckade kampanjarbete de ser i spegeln: de trodde förstås att saken var klar redan när spelet blåstes igång. Så naivt, som det heter på modern politikerprosa.

Men den som trodde att Nyamko Sabuni efter sitt tillträde skulle ta hela Sverige med storm och skjuta upp Liberalerna mot nya opinionshöjder förväntade sig för mycket. En stor del av förklaringen till att Sabuni blev fast på marken var att hennes företrädare hade förankrat startraketen med både kättingar och cement. Januariöverenskommelsen var redan ingången. Nyamko Sabuni skulle inte gå i full opposition, hon skulle bli en förutsättning för Stefan Löfvens minoritetsregering. Hon skulle därtill ena det splittrade partiet och försöka få sina interna motståndare med sig.

Det har uppenbarligen inte gått särskilt väl. Och allt var inte det svåra utgångslägets fel. Elektrifieringskommissionen var en bra grej, men inte något det sprakade om ute i stugorna. Nyamko Sabuni har blivit för anonym, inte varit tillräckligt säker och tydlig med vad hon vill. Kanske för att hon velat ha med sig hela partiet. Kanske för att hon inte riktigt vågat. Eller – möjligen – för att hon faktiskt inte riktigt vet vad hon vill med sitt partiledarskap, med sitt parti och med Sverige.

Om det sista är sant är det kanske dags att kliva åt sidan. Det är ingen skam, få vågar, vill och orkar ta ett partiledaruppdrag. Många av dem som ändå prövar misslyckas. Men om Nyamko Sabuni har mer att säga, om hon på allvar vill och tror sig ha lösningar för att ta itu med den grova brottsligheten, förnedringskulturen i unga rångäng, islamismen, nationalextremismen, den exceptionellt höga arbetslösheten bland invandrade kvinnor och allt det där svåra – då måste hon våga berätta om det nu.

Sabuni måste förklara varför hon tror på de där liberala rättigheterna för individerna, vad det betyder för de mest utsatta och vilka svåra vägval som måste göras när principer står emot varandra. Hon måste förstås också lansera sin framtidsoptimism, hur det moderna landet ska bli ännu lite bättre, hur folket ska bli mer välutbildat, hur näringslivet ska fortsätta växa och hur alla ska känna sig lite stoltare över att få vara med på den svenska resan. Landet skulle må bra av den sortens liberalism från en stark Sabuni.

Sabuni måste våga lämna belackare inom det egna partiet och i medierna bakom sig. Hon ska ge dem en tackling mot planket, plocka åt sig pucken, på egen hand föra upp den i banan – inte åka hem i egen zon och nervöst passa till en taskig back som är med i halmhattslaget för att han alltid ha varit det.

Om Sabuni ger sig den på det kan hon säkert bli en del av en stark blå kedja: Busch-Kristersson-Sabuni. Sverige blir mycket bättre så.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer