Annons

Korvgubben Sjöstedt

Du kommer att få välja mellan senap och ketchup på vegankorven i Vänsterpartiets Sverige. Grattis!
Ledare • Publicerad 24 mars 2014
Statsministerkandidat.Foto: Foto: Claudio Bresciani / TT

Jonas Sjöstedt gillar korv och glass. Åtminstone som exempel för något som marknaden kan lyckas med. Eller åtminstone tillåtas att hålla på med. I Svensk Dagbladet (23/3) låter Sjöstedt meddela att hans parti fortsatt vill avskaffa kapitalismen och den liberala demokratin som vi känner den: ”Demokratin blir inte fullständig så länge den inte har räckvidd in på ekonomins område.”

Men han skickar ett lugnande budskap: ”Det innebär inte att vi vill ha statliga korvkiosker eller att man inte får äga en sommarstuga.”

Annons

Puh! Jonas Sjöstedt tänker låta folk få behålla sommarstugorna. De som nu är lyckliga och har en sådan. Osäkert hur Jonas Sjöstedt kan försvara denna orättvisa. Han får förklara det på nästa kongress. Han får också förklara hur många korvkiosker det är tillåtet att driva innan man blir kapitalist och står där med ett korvkioskimperium. Två kiosker? Fyra? 200? Och hur är det med korvfabriken?

Vänsterpartiet är ett ekonomiskt extremt parti. Exakt vad den avskaffade kapitalismen står för är svårt att förstå. Vad ska förstatligas, nationaliseras?

Hur ska statsminister Jonas Sjöstedt och finansminister Ulla Andersson hantera svenska företag som verkar globalt? Ska H&M, Atlas Copco, Sandvik, Tetra Pak, Volvo tas över genom tvångsinlösen av aktier och omfatta alla internationella aktieägare och alla utländska dotterbolag och verksamheter? Hur stort ska ett privatägt familjeföretag få bli? Vad ska ske med utländska företagsetableringar i Sverige? Ska de köpas ut av staten?

Men korvkiosken ska ju få finnas kvar!

Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet har hittat frågan med vinster i välfärden och vill framstå som ett parti som värnar om skola och vård. Ibland kan det låta som att det ändå ska finnas valfrihet. Men det är inte sant. Vänsterpartiet vill inte att föräldrar och elever ska få välja skola. Närhetsprincipen ska gälla. Jonas Sjöstedt och Christina Höj Larsen skriver på SvD Brännpunkt (9/3) ”Det innebär att man kallas till den skola som ligger närmast, men att man om det finns särskilda skäl kan välja en annan.”

Om byråkrater och politiker tycker att ditt barn mår tillräckligt illa i den skola de anvisats, då kan det vara okej med en flytt. Men avgörandet ligger inte hos dig.

Det är Jonas Sjöstedts välfärdspolitik. Det är vad som ligger bakom retoriken om vinster i välfärden. Valet är inte individens. Byråkraten och politikern bestämmer. Senap eller ketchup kan du fortfarande få välja själv. Så långt sträcker sig din kompetens som medborgare i Vänsterpartiets Sverige.

Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons