GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristerssons sista chans att ta kommandot

Socialdemokraterna gick in i valkampen med att fullt ut satsa på Magdalena Anderssons förtroende. Oppositionen har inte lyckats att matcha det. De återstående dagarna mot valet måste Ulf Kristersson visa att han verkligen vill styra landet.
Ledare • Publicerad 30 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Har svårt att slå Magdalena Andersson i förtroendekampen.
Har svårt att slå Magdalena Andersson i förtroendekampen.Foto: Henrik Montgomery/TT

De många opinionsmätningar är på väg att dränka valrörelsen. SVT/Novus och SvD/Sifo levererar dagliga undersökningar. Det kan skilja relativt mycket mellan undersökningarna och de kan för enskilda partier variera ganska mycket från dag till dag. Men det är samtidigt svårt att hävda att fler undersökningar är sämre än färre. Kanske är det rentav så att de också lyckas fånga en del snabba förändringar. Det är exempelvis inte omöjligt att Centerpartiets senaste ökning kan kopplas till uppmärksamheten kring mordplanerna mot Annie Lööf i Visby.

Klart är att flera mätningar visar på att de partier som stöder Magdalena Andersson som statsminister sammantaget gått starkare på slutet och att de partier som stöder Ulf Kristersson har gått svagare om man räknar ihop dem. Till höger ser dock Sverigedemokraterna ut att öka medan Moderaterna minskar. Till vänster har Vänsterpartiet till synes tappat fart medan alltså Centerpartiet fått en skjuts på slutet. Möjligen har Socialdemokraterna förlorat något på slutet, men då snarare till Centerpartiet.

För Ulf Kristersson är det dåliga nyheter. Främst för att oppositionen inte verkar ha fått något grepp om opinionen efter åtta år av socialdemokratiskt styre. Det är på få punkter som de åtta åren inneburit någon förbättring på centrala samhällsområden. Mest bekymmersamt är den brutala brottsligheten som slår allt bredare och hänsynslösare. Till det kommer resultatet av de senaste decenniernas usla energipolitik. Nato-medlemskapet försköt Socialdemokraterna så långt det bara gick, tills det inte gick längre – det gör också att inträdet nu blir betydligt svårare. Regeringen har dessutom spruckit under mandatperioden, där Miljöpartiet och Socialdemokraterna gick skilda vägar. Regerandet har helt enkelt inte gått så bra. En statsminister som tröttnade lämnade över till en ny som bygger sin valkampanj på att göra upp med det gamla, allt det man inte har förmått att ordna till under åtta år.

Ett bättre läge för en samspelt opposition går knappast att få, det borde inte vara möjligt för Socialdemokraterna att behålla makten. Men får man tro den övervägande delen av opinionsundersökningarna så ser det alltså mörkt ut för Ulf Kristersson. Att Moderaterna dessutom ser ut bli mindre än Sverigedemokraterna är ett allvarligt bekymmer för ett parti som under flera decennier sett sig som den självklara utmanaren i rollen som statsbärarparti.

Ännu kan saker förändras, opinionsmätningar kan visa fel, skandaler brisera, oppositionen komma på något genialt utspel, regeringen kan göra bort sig. Men röstningen har redan börjat. Opinionsmätningarna kan lika gärna visa fel åt andra hållet. Medierna har trycket mer på oppositionen än på regeringen. Geniala utspel är osannolika. Regeringen har gjort bort sig i åtta år, det har inte hjälpt.

Upploppet måste de borgerliga partierna ägna åt att också understryka att de står för något slags hopp och förnyelse för Sverige. Något att rösta för. Det duger inte att bara marknadsföra sig som sista utvägen på vägen mot undergången. Det ger inga väljare från andra halvan, däremot är det en gren Sverigedemokraterna tar hem.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.