unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kylan prövar elsystemet

Det ska bli kallt även i Skåne. Efter stängningen av Ringhals 1 vid årsskiftet varnar Svenska kraftnät för elbrist. I värsta fall kan delar av elsystemet stängas av. ”Något Pakistan nyligen drabbats av” för att citera Dagens industri.
Reservkraftverket i Karlshamn räddar vid kyla.
Reservkraftverket i Karlshamn räddar vid kyla.
Foto: Johan Hultgren
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Den långsiktiga energipolitiken i Sverige har sakta men säkert eroderat stabiliteten i energiförsörjningen. Problemen inträffar under högbelastningstider, som när hela Norden drabbas av kyligt väder i kombination med svaga vindar. Då spelar det ingen roll om det i normalfallet produceras ett stort överskott av el.

Med statliga Vattenfalls stängning av Ringhals 1 vid årsskiftet, mitt i vintern, kommer den första verkliga prövningen. Förhoppningsvis, men bara förhoppningsvis, kan valet av tidpunkt markera en slags bottennotering för svensk energipolitik, varifrån det bara kan gå uppåt.

Under de kommande veckorna får vi ett svar på hur väl rustat elsystemet är för att klara kylan. Det högst troliga är att Sverige klarar situationen med import och reservsystem, som oljekraftverket i Karlshamn. Men det finns krisplaner om det inte skulle räcka. Som Dagens industri skriver: ”Som yttersta åtgärd kan dock Svenska Kraftnät beordra manuell frånkoppling av delar av elsystemet för att undvika totala nationella avbrott, något Pakistan nyligen drabbats av. Denna exceptionella åtgärd har aldrig behövt användas i Sverige.” Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät konstaterar: ”Risken är fortsatt låg. Men den har ökat och är inte obefintlig”, säger Pontus de Maré.

Att utsätta sig för risken att behöva koppla bort delar av elsystemet – om än ytterst liten – är en sak. En annan sak är den långsiktiga stabiliteten och möjligheten till trygg och rättvis elförsörjning. Elkunderna har genom de senaste åren fått betala allt högre pris, inte minst i form av ständigt höjda energiskatter. 2021 kommer den att uppgå till 44,5 öre per kilowattimme inklusive moms – ja, staten lägger skatt på skatten. Det kallas grön skatteväxling. Till det kommer kostnader för elcertifikat som ska finansiera merkostnaden för produktion av förnybara energikällor. När man talar om att marknadskrafterna stänger kärnkraften är det alltså i hög grad en sanning med modifikation.

För skåningar i elområde 1 är dessutom ofta marknadspriserna högre, särskilt under kyliga dagar när det blåser lite. Bristande kapacitet i överföringen från norr och behov av import, ibland av kolkraftsgenererad el, gör att priserna sticker i väg. Det samtidigt som stora elslukande serverhallar till Facebook, Amazon och Google fått generösa subventioner för att etablera sig i norr.

Ett så högt pris att elen inte alls kommer fram, trots att man via höga monopolelnätsavgifter betalat för nedgrävningar av ledningar, höga energiskatter och subventioner till amerikanska storföretag ska dock förhoppningsvis hushållen slippa. Men som sagt, risken finns.

Läs mer

IFK avslutade med förlust: ”Vi var inte tillräckligt skarpa”

Handboll. IFK Ystad föll med 31-25 i säsongens sista match mot Guif.
IFK avslutade med förlust: ”Vi var inte tillräckligt skarpa”

De har köpt Hollywoodskådisens gård: ”Planerar inte att flytta dit”

Simrishamn. Nya ägarna vill renovera och sälja vidare.
De har köpt Hollywoodskådisens gård: ”Planerar inte att flytta dit”

Överskott: Ystad gick plus 65 miljoner kronor

Ystad. ”Skönt, nu kan vi återställa tidigare underskott”.
Kommunalrådet Kristina Bendz (M) kan glädja sig över ett rekordöverskott på 64,5 miljoner kronor.

Reningen skulle stoppa läkemedel och gifter – får anläggningen att rosta

Miljö. Innovativa metoden ersätts med sand.
Reningen skulle stoppa läkemedel och gifter – får anläggningen att rosta

Förtydligande kring jäv efterlyses av politiker

Politik. Det tog mer än än en timmes debatt för fullmäktigeledamöterna att nå en enad inställning till frågan.
Förtydligande kring jäv efterlyses av politiker

Nya ägare till populära sommarkrogen

Simrishamn. "Ett arv som ligger mig varmt om hjärtat”
Nya ägare till populära sommarkrogen

Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare. Därför behövs en genomtänkt och långsiktig strategi för att hålla den kinesiska kommunistdiktaturen stången.
Sofia Nerbrand: Mittens rike hotar hela världen

Ledare: Sverige är inte USA

Ledare. Donald Trump drev på sina supportrar till en attack mot demokratins hjärta. Vladimir Putin och Xi Jinping kan se sig stärkta. I Sverige bör vi avstå från att använda Trump till att öka motsättningarna.
Ledare: Sverige är inte USA

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Tiden rinner ut för borgerligheten

Ledare. Liberalernas SD-fokus tar inte bara död på det egna partiet. Det riskerar att ta svensk borgerlighet med sig i graven.
Tiden rinner ut för borgerligheten