Annons

Johanna Nylander: Låt fler bo vid vattnet

I Skåne finns nästan 500 mil obebyggd skyddad strandremsa.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 16 september 2024
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Strandtomt.
Strandtomt.Foto: Torun Börtz

Regeringen vill lätta upp strandskyddet och minska byråkratin och bygglovskravet för typgodkända villor. Det är bra, inte bara för att det skapar långsiktiga värden för människor som vill investera i ett boende och en plats. Men också för att det förenklar och underlättar ekonomin och skapar bättre rörlighet på bostadsmarknaden.

Fler vill bo i hus än de som i dag har möjlighet till det. Ibland är orsakerna rent ekonomiska. Utan startkapital och fasta inkomster är det svårt att köpa sig ett boende, och de allra flesta hyresrätter är lägenheter. För andra är det en fråga om plats. Det finns helt enkelt inte särskilt många centrala villor i stora städer, och huslivet kräver för många att man har en helt annan grundlogistik, ofta bil, för att få ihop vardagen med familj och jobb.

Annons

För att fler ska kunna bo i hus behöver det byggas fler hus. På många håll i landet är det långa köer till tomter för att bygga nytt. Tillståndsprocesserna är dyra och långsamma. Därför är det bra att det kan förenklas för de standardhus som redan dominerar marknaden.

Men det behöver också bli enklare att bygga nytt som utmanar i stil och form så att inte alla nybyggen blir hämtade från strömlinjeformade kataloger. De flyttskatter som lagfart och pantbrev som omgärdar ett husköp borde vara minst lika viktiga att arbeta bort, och politiken måste inspireras mer av egnahemsrörelsen än av miljonprogrammet.

”För att fler ska kunna bo i hus behöver det byggas fler hus.”

En annan minst lika viktig åtgärd är att omreglera strandskyddet. Det är fint och värdefullt att hålla vackra stränder längs med kusten fri från bostäder och bebyggelser som kapar allmänhetens tillträde till dem. Men alla stränder i landet behöver inte skyddas.

Det måste bli enklare för kommuner och länsstyrelser att besluta om undantag och se till de lokala förutsättningarna för var det är rimligt att bygga. Blekinge är landets sjötätaste län, men 2022 byggdes det ändå bara tolv nya bostäder inom strandnära område. I Arjeplog skulle varje invånare kunna ha tre egna sjöar var och det skulle ändå finnas niohundra sjöar kvar. I Skåne ligger husen mer tätt, men här finns ändå nästan femhundra mil obebyggd skyddad strandremsa.

Att tillåta fler strandnära hus på platser där det finns mycket tillgänglig strand borde inte vara särskilt komplicerat. Att slopa bygglov för standardhus är också välkommet. Men regeringen behöver göra mer. Ta bort stämpelskatten, minska på ränteavdraget och gynna amorterandet. Underlätta för rörlighet på bostadsmarknaden när det behövs och låt människor få rota sig på nya platser i landet. Kanske till och med i närheten av ett litet vattendrag, i ett nybyggt hus som inte ens behövde passera byggnadsnämndens godkännande.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons