Annons

Anders Gustafsson: Låt försvaret slippa striden om specialkost

Att Sverige befinner sig i det mest besvärliga säkerhetspolitiska läget sedan kalla kriget verkar inte ha sjunkit in hos de glutenintolerantas förbund, Svenska Celiakiförbundet.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 13 april 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Är det diskriminering att glutenintoleranta inte får göra lumpen?
Är det diskriminering att glutenintoleranta inte får göra lumpen?Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sverige befinner sig i ett säkerhetspolitiskt mycket dåligt läge. Ja, det sämsta sedan Kalla kriget tog slut.

I Moskva styr en diktator som med militära maktmedel försöker rita om Europas gränser med vapenmakt. I Ukraina bombar hans soldater skolor, sjukhus och teatrar sönder och samman. Många gånger helt avsiktligt. Kvinnor våldtas. Civila ukrainare arkebuseras. Hans soldater kidnappar ukrainska barn som skickas till Ryssland.

Annons

Sina grannar hotar denne diktator med kärnvapen. Oppositionella som sökt sin tillflykt till väst mördas av hans säkerhetstjänst utan pardon. Östra Europas befrielse från Sovjetunionens klor kallar han för 1900-talets största geopolitiska katastrof. Det säger något om var ambitionsnivån hos denne galning ligger – och gör att vi inte kan vara säkra om vart detta slutar.

Yrvaket har Sverige kommit till insikt om att det inte är någon dum idé att ha ett territorialförsvar. Men vägen till att återupprätta vår försvarsförmåga är lång. Inom Försvarsmakten pågår nu febril aktivitet för att ta igen många år av politiskt önsketänkande om den eviga freden.

”Huvuduppgiften nu är att säkra landets gränser och inte slåss med Diskrimineringsombudsmannen om specialkost.”
Anders Gustafsson

Lyckligtvis vill många svenskar vara med och hjälpa sitt land. Den som vill gå med i Hemvärnet får räkna med att vänta flera månader på att ens säkerhetsprövas, på grund av den rekordstora mängden ansökningar i fjol, 29 000 mot 3 000 ett normalt år, rapporterade Sveriges Radio häromdagen (den 8 april).

På gott och ont visar sig den ökande försvarsviljan också från oväntat håll. Svenska Celiakiförbundets protesterar nu mot att att personer med glutenintolerans nekas att göra värnplikten och nekas anställning inom Försvarsmakten.

I P1 morgon häromdagen förklarade Markus Karumo, chefsläkare vid Försvarsmakten, bevekelsegrunderna för Försvarsmaktens ställningstagande (SR den 12 april). Han blev i ett långt inslag hårt ansatt av både programledaren och representanten för de glutenintoleranta för detta.

Men Markus Karumo förklarade sig väl. Värnplikten har inget egenvärde i sig utan syftar till att utbilda personer som kan bemanna krigsorganisationen. Är man glutenintolerant är man inte ”bäst lämpad” jämfört med någon utan glutenintolerans, för att hämta en terminologi från lagen om totalförsvarsplikt. Och i krig är det inte helt enkelt att ordna fram specialkost till dem som behöver det.

”Om man tänker på de förhållanden som råder i en krigssituation så ser vi definitivt risker med att ha celiaki, och det är just därför att vi inte kan garantera glutenfri kost i krig (...) I krig kan vi inte garantera tillgång till den kost man behöver för att fungera optimalt med celiaki”, för att citera Karumo ordagrant.

Ja, Försvarsmaktens verksamhet handlar ytterst om krig – även om det kan vara svårt att ta in. Och under krig gäller andra förutsättningar och möjligheter än i fred. Vilket vi så smärtsamt får vittnesmål från Ukraina dagligen.

Svenska Celiakiförbundet vill dock inte lyssna på dessa argument utan förbereder nu att anmäla både Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket till Diskrimineringsombudsmannen.

Svenska Celiakiförbundet borde besinna sig. Tidpunkten är synnerligen illa vald med tanke på säkerhetsläget. Låt nu Försvarsmakten använda all sin kraft och alla sina resurser åt att rusta Sverige så fort som bara möjligt. Huvuduppgiften nu är att säkra landets gränser och inte slåss med Diskrimineringsombudsmannen om specialkost.

Annons
Annons
Annons
Annons