1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Låt soloföretagandet blomstra

Genom schablonbeskattning kan det bli enklare att driva småföretag.
Foto: Hasse Holmberg / TT

“Fler ska kunna bli företagare. Genomför en kraftig förenkling av beskattning och regelverk för mikroföretagande.” lyder den femtonde punkten i januariöverenskommelsen. I en ny rapport från Entreprenörskapsforum: “Ny väg in? – soloföretagande, skatteregler och ekonomiska möjligheter” skissar skatteexperten Patrick Krassén på hur ett sådant förslag skulle kunna se ut.

Svenska soloföretagare tyngs av en enorm och stundtals svåröverskådlig regelbörda. Man ska bokföra, redovisa, deklarera och göra avdrag på ett korrekt sätt och dessutom hålla reda på andra lagar och kommunala föreskrifter. Självklart behövs regler, men det blir innovationshämmande om de är för många och krångliga.

Än värre blir problemet mot bakgrund av att Sverige har EU:s största sysselsättningsgap mellan inrikes och utrikes födda. Utrikes födda är överrepresenterade bland soloföretagarna och att starta företag är en vanlig väg in på arbetsmarknaden, som rapporten noterar. Om regelbördan är svåröverkomlig för nån som är född och uppvuxen i landet är den nästintill oöverkomlig för någon med bristande kunskaper i svenska språket.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Krassén skissar på ett system där soloföretagande beskattas utifrån en så kallad schablon istället för skattebasen. Det minskar kraftigt den administrativa bördan då skattebasen inte behöver räknas ut. Schablonbeskattning är redan förekommande i Sverige genom bland annat systemet för beskattning av investeringssparkonton. Genom att tillämpa det på soloföretagare också, låter man dem lägga sin tid på att utveckla företaget istället för att lösa byråkratiska pussel.

Men inte heller ett nytt system skulle vara helt utan problem. En risk är så kallade tröskeleffekter: Har man funnit sig bekväm i ett enklare system kan det ta emot att skala upp företaget även om det annars hade varit motiverat, om det är förenat med att man måste lämna de enklare reglerna därhän. Omvänt kan näringsidkare bli inlåsta i småföretagande om det innebär för mycket trassel att exempelvis anställa en ny medarbetare.

Med tanke på att tröskeln genom dagens system befinner sig mellan att över huvud taget starta ett företag eller inte, är det tydligt att en förändring behövs. Vill samhället uppmuntra innovationer och nya företag är det därför mer motiverat att tröskeleffekterna kommer in ett senare skede.

Läs mer

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nyheter

Neowise synlig – med blotta ögat

Kometen är synlig på himlavalvet fram till 23 juli om man har tur.

Simning

Stjärnsimmarnas idrottsmiljö blev hotell: ”Skithäftigt!”

YA-sporten gick husesyn med de gamla mästarna

Kristianstad

Postnord ska dela ut post varannan dag

Pilotprojekt startar på två orter i Skåne.

Ystad

Paulina Leuku Shakeri: Vi som aldrig blir influencers

En text till oss med noll fingerfärdighet och likes.

Skörd

Här skördas fröna till nästa års gräsmatta

Fler vill odla sin gräsmatta – men risk för minskad fröskörd i år