Löfven lär inte falla
Blir det marknadshyror i Sverige? Nej. Inte ens om förslaget från Utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion genomförs. Förslaget innebär att den som bygger hyresbostäder kan välja att sätta hyran direkt i en överenskommelse med hyresgästen. Därefter ska hyran höjas enligt konsumentprisindex, med vissa undantag för om stora förändringar i lägenheten, fastigheten eller områdets attraktivitet. Även när hyresgästen byts mot en ny kan hyran förändras mer än inflationen, enligt utredningens förslag. Något som justitieminister Morgan Johansson uttryckte oro för när han presenterade utredningen. Det kan orsaka kortsiktig spekulation, en vilja att byta ut hyresgäster, menade han. Det är förstås möjligt, men besittningsrätten gäller lika starkt som i andra bostäder. Den hyresvärd som har jättesnurr på sina hyresgäster lär knappast framstå som attraktiv för hyresgäster.
I övrigt bestånd fortsätter nuvarande regler att gälla. Och även i nybyggnation kan fastighetsägaren välja systemet med så kallad presumtionshyra, framförhandlad mellan hyresvärden och hyresgästföreningen.
I grunden är det en god reform. Hyror är inte underligare än andra priser. Reglerar eller subventioner man dem betyder det att någon annan betalar. Det kan vara i form av skatter till subventionerna eller via köer som uppstår. Den svarta marknaden som uppstår vid brist är också ett pris. Eller de tre i kombination. En sådan här reform kan förhoppningsvis öka byggandet något. Det kan också skapa större utbud av olika former av hyresrätter, med inriktning på olika målgrupper.
Kommer då detta förslag att genomföras? Tveksamt. Hela frågan är en beskrivning av en den snurriga riksdags- och regeringssituationen.
Morgan Johansson ägnade stor del av sin presskonferens åt att förklara hur lyckat nuvarande system och regeringens investeringsbidrag är. Att det systemet behålls var lika mycket en förutsättning för januariöverenskommelsen som utredningen om fri hyressättning i nyproduktion, påminde Johansson. Investeringsstöd ska inte utgå till de fastighetsägare som väljer utredningens förslag. Det är tydligt att justitieministern och S egentligen inte är särskilt sugna på att genomföra utredningens förslag.
Det blir svårt att hinna med att komma till ett skarpt beslut i frågan före valet nästa år, även om Johansson lovar att det ska nå riksdagen 2022. Då är det inte många månader kvar till valet i september.
Tills dess har alltså inte Vänsterpartiet någon egentlig anledning att avfyra sitt hot om att fälla regeringen. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar är på en gång tuff och luddig i sina formuleringar. På en fråga från Expressen blev svaret att nästa steg är att sätta sig ner med Stefan Löfven och Annie Lööf. Dadgostar menar att det är Centerpartiets ansvar om de vill utlösa regeringskris. Spelet tycks egentligen gå ut på att få in V i en kommande regeringskonstellation.
Det är under alla omständigheter inte så att Vänsterledaren kommer att utmana regeringen Löfven på måndag morgon. För att få till stöd för att väcka en misstroendeförklaring (35 mandat krävs) mot regeringen måste V få M eller KD med sig, eftersom V inte vill stödja sig på SD. Väl vid en misstroendeomröstning måste SD ändå också rösta för att avsätta regeringen Löfven, det kommer V inte undan.
Det än mer märkliga i sammanhanget är att M och KD är för hyresförslaget, medan SD är emot förändringen. Jimmie Åkesson skrev i Expressen 3 juni om det han kallar Socialdemokraternas skamlösa hyckleri: ”Och nu en tydlig ambition om att införa marknadshyror, vilket sannolikt skulle leda till kraftigt höjda hyror för vanliga människor.”
Tillsammans samlar S, SD, MP och V en klar riksdagsmajoritet emot förslaget. Men Jöken gör att regeringspartierna är beredda att driva igenom det, eller kanske mer sannolikt förskjuta det in på mållinjen mot nästa val. Men lyckas Centerpartiet och Liberalerna få igenom hyresreformen, måste det ses som Jöken-triumf för de bägge partierna. Ironiskt nog en politisk vinst som går den egentliga viljan hos majoriteten i riksdagen. Det sista är kanske inte lika lyckat som marknadshyror.