Löfven måste klara även nästa steg

Ledare ,
Krisledare.
Foto: Jessica Gow/TT
Krisledare.

Att inskärpa allvar är en tacksam politisk gren. Svårare är det att lägga och leverera planen för och ur krisen.

När det bränner till är de flesta ledande politiker skickliga kommunikatörer. De kan tala om för människor att nu är det sammanhållning, omtänksamhet och personlig uppoffring för helheten som gäller. Ett ökat förtroende är att vänta för den statsminister, förbundskansler eller president som klarar det uppdraget. Stefan Löfven och hans kollegor i våra grannländer låter ganska lika när de talar till folket.

Statsminister Stefan Löfven gör det bra, som i söndagskvällens tal till nationen, även om ett inspelat framträdande aldrig får samma genuina känsla som ett direktsänt. Sedan en tid är det därför också svensk flagga på kavajslaget som gäller, nu ska nationen samlas. Att ingjuta hopp när man är mitt i något smärtsamt som ingen riktigt vet hur det slutar är svårt. Den tiden är kanske inte riktigt nu, men den kommer.

Det riktigt avancerade politiska hantverket är den övriga biten, att leverera beslut som gör skadan så liten möjligt i nuet och i morgon. Att åstadkomma den snabba uppbyggnaden av akutplatser i sjukvården. Att i rätt tid fatta de beslut som förhindrar en spridning som gör att sjukvården kan belastas allt för hårt under en period, eller i värsta falla att många människor i riskgrupperna dör samtidigt. Förhoppningsvis har åtgärder mot smittspridning och den förhållandevis goda hälsan hos svenskar i allmänheten minskat den senare risken.

Regeringens arbete måste finna vägar så att så lite som möjligt av samhället tar skada under den här perioden. I en global kris, med en svensk ekonomi som är integrerad i världsekonomin är det långt ifrån enbart en nationell fråga, är regeringens ansvar att se till att landet som helhet står redo när den ekonomiska aktiviteten bottnar och vänder uppåt.

Det är vad som kommer att ha verklig betydelse för människors liv och det är vad regeringen så småningom kommer att utvärderas för.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.