GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lokalpartier kan innebära vitalisering av demokratin

Försök med lokalapartier misslyckas ofta. Men det händer att de blir dominerande aktörer.
Publicerad 30 augusti 2021 • Uppdaterad 31 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Behövs större utbud?
Behövs större utbud?
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjöbopartiet, Österlenpartiet, Skurupspartiet är exempel på lokala partier som med varierande framgång och uthållighet slagit sig in i kommunfullmäktige i respektive kommun.

I Ystad råder dominans av rikspartierna, och hittills har inget varslats om någon lokal utmanare 2022. Det är snarast underligt. (Rättelse. Lars Toftemar har nyligen lanserat sitt vänsterparti Arbetarpartiet reformisterna, dock utan någon direkt lokal programförklaring.) Sydkustens andra stora hamnstad, Trelleborg, har genom åren haft flera lokala partier. Och nu lanseras ännu ett.

Det existerande lokala Söderslättspartiet fångade inte upp opinionen mot storfängelset som är tänkt att byggas på Söderslätt, öster om staden. Nu tycks det bli en slags omstart via en fusion med det nylanserade partiet Vårt Söderslätt.

Placeringen av fängelset är märklig. Att undvika att bygga på jordbruksmark är svårt i Trelleborgs kommun, men här handlar det om ett kulturlandskap vars värde ligger inte bara i jordens kvalitet utan också det öppna landskap som generationer av människor har format. En stor betongkoloss i form av en säkerhetsanläggning med murar och ljusanläggningar mitt i det kulturlandskapet är okänsligt och ohistoriskt, det är att förstöra oersättliga värden.

En placering i det redan hårdbelagda hamnområdet eller för den delen i det av Kristianstad kommun för ändamålet planerade området, hade därför varit betydligt mer logisk.

Det finns åtskilliga exempel på nya lokalpartier som har misslyckats. Men också de som har lyckats, under en kort period eller en längre.

Skåne är känt för att en mängd nya partier har slagit igenom på lokal och regional nivå. Skånepartiet är ett gammalt sådant exempel, som anses ha plöjt vägen i Skåne för (ironiskt nog) nationalistiska Sverigedemokraterna. Carl P Herslow byggde sitt kändisskap via den

tidens internet – närradio. Sven-Olle Olsson skapelse Sjöbopartiet byggde i hög grad på lokalt förtroende som byggts upp under åren som centerpartistiskt kommunalråd. Skånepartiet blev en parentes och Sjöbopartiets betydelse har minskat avsevärt.

Invandringsfrågan är den som mest förknippas med nya partier. Men det är långt ifrån alltid så, lokala och regionala partier har ofta annat fokus.

Längst i norr i vårt land finns också en kultur av utmanarpartier. Fackrevoltören Lars Törnman skapade en gång Kirunapartiet och blev rikskänt kommunalråd.

I norr finns också ett av få exempel på ett parti som verkligen etablerat sig över flera decennier. Sjukvårdspartiet startades 1994 och har nu blivit ett regionalt maktparti. 2018 blev det störst och styr region Norrbotten tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet, dessutom finns det representerat i flera kommuner. Som många liknande partier kallar sig Sjukvårdspartiet tvärpolitiskt.

Det är ofta just i den delen med ”tvärpolitiskt” som de lokala partierna brukar få det svårt. En eller två frågor kan samla en mängd människor, men när det kommer till andra beslut gör sig ideologiska skillnader påminda. Högre skatt eller lägre? Privata alternativ eller inte? För att inte tala om personliga motsättningar. För nya partier, ofta förknippade med en grundare, betyder det ofta början till slutet när den ofrånkomliga maktkampen träder in.

De lokala partierna kan samtidigt ha god inverkan på demokratin på flera sätt. Om de lyckas engagera människor som annars inte hade sökt sig till politiken, kanske av rädsla för att man inte är välkommen i etablerade partier där hierarkier är fasta och indelningen i falanger redan är klar.

De kan lyfta förbisedda frågor och tvinga de andra partierna att tänka om. Återstår att se hur det nya partiet i Trelleborg klarar den matchen. Och om det kommer att inspirera till efterföljare i andra kommuner.

Ystad har exempelvis hittills mest handlat om de traditionella rikspartiernas kamp.

Med tanke på de stora partiernas uddlöshet vore det inte förvånande om någon ny utmanare dök upp med de lokala perspektivet som utgångspunkt.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.