GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lööf måste också välja dörr

Centerpartiet ska gå till val som en självständig kraft i mitten, upprepar Annie Lööf. Men Lööf kommer också att tvingas välja vilken dörr hon ska öppna.
Aftonbladet eller Expressen?
Aftonbladet eller Expressen?
Foto: Claudio Bresciani / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Annie Lööf ser sig som en självständig kraft, föreställningens huvudrollsinnehavare mot vilken den politiska strålkastaren ska riktas. De andra: Stefan Löfven, Ulf Kristersson och gänget, sitter på första och andra parkett och väntar på att bli inkallade på scen, det lööfska sinnet är öppet för dem. För övriga, Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar, är dörrarna till teatersalongen fortsatt stängda (Altinget 19/5).

Annie Lööf-partiet – tidigare känt som Centerpartiet – ska från sin styrkehalt på drygt 8 procent få hela salongen att berusa sig.

”Det är mycket tydligare nu att vi är ett självständigt parti, tidigare strategidokument har utgått från vårt samarbete i Alliansen” förklarar Annie Lööf inför fredagens förtroenderåd (TT/Aftonbladet). En ny logga och grafisk profil ska presenteras (centerpartiet.se). Den lär inte innehålla ett spår av den flagga i orange som Annie Lööf med tre regerings- och partiledarkompisar hissade hemma i Maramö inför en samlad presskår, då för 100 år sedan när Alliansen skulle uppvisa enighet. Korv grillades över öppen eld, ingen såg riktigt nöjd ut med resultatet. Lööf är den enda partiledaren ur den kvartetten som är kvar (SVT 25/2 2013).

Alliansen tog livet av sig någonstans redan på väg mot förra valet. Allt bubbel och babbel om under vilka förutsättningar man skulle rösta på sin egen statsministerkandidat blev till ett utdraget självskadebeteende, som bara kunde sluta på ett vis.

Socialdemokraterna – en minst lika brokig politisk församling som Alliansen – har aldrig någonsin tvekat om att man röstar på sin egen statsministerkandidat. Kalla det ett parti, ett block eller en allians, alldeles oavsett är det en självklar grundförutsättning för en politisk gruppering i ett parlament att man enas om att vilja gå i regeringsställning och vem som ska leda den regeringen. Röstar man huller om buller i den frågan är partiet, blocket, alliansen, sprängt.

Boom! sa det och januariavtalet plockade ihop sin del av spillrorna.

Man kan betrakta det som oundvikligt, att det gick som det gick. Att tiden och väljarna hade sprungit ifrån Alliansens samhällssyn och lösningar.

Men nog hade det funnits en möjlighet för Alliansen att tidigare reflektera över hur väl eller illa man uppfattat reaktionerna mot den egna politiken gällande invandring, integration, skola, kriminalitet – världen utanför de politiska förhandlingsrummen. Kanske hade en sådan Allians haft möjlighet att staka ut något som tilltalade de väljare den tappat på vägen.

Alliansen försökte inte, den gav upp. Sista flaggan är hissad, sista korven är grillad. Annie Lööf har krattat över de alla spår efter den gamla glödbädden i Maramö. Snart hissas en ny partilogga över nejden.

”Vi har en strategisk mittenposition i svensk politik och har visat att vi kan samarbeta med både M och S” skrev Annie Lööf i ett facebookinlägg den 19/3.

Det är väl just det. Självständigare än så är inte Annie Lööf-partiet. Hon måste välja Löfven eller Kristersson också 2022. Med dem lär det också följa dörrar som går till Dadgostar eller Åkesson. Det står nog ändå klart för de flesta vilken dörr Annie Lööf kan tänka sig att glänta på. Möjligen låter hon någon annan ta i handtaget.

Läs mer