Annons

Luften ur SD-ballongen i Skurup

Största parti! SD-framgången i Skurup 2018 var stor även med skånska mått mätt. Nu är partiet splittrat och den större delen söker samarbete med S. Det är bara en minoritet av fullmäktigeföreträdarna kvar i partiet. Kan det skvallra om något större SD-bekymmer?
Ledare • Publicerad 12 oktober 2021 • Uppdaterad 13 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Upp, upp, upp – men sen då?
Upp, upp, upp – men sen då?Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

När kommunfullmäktige i Skurup på torsdag kväll sammankallas till ett extra möte har det största partiet krympt. SD har inte tappat ett mandat sedan valet, det är inte två personer som har lämnat sina stolar, det är inte tre vildar som har hoppat ur partiburen, det är inte fyra ledamöter som ska hitta på något annat ihop, det är inte fem invalda som inte längre vill förknippas med den valsedel väljarna en gång lade ner i urnan, det är inte sex företrädare som lämnat in partiboken. Det är seven, sieben, siete, syv, seitsemän, sjö, sju partigängare som har gängat ur mutterpartiet.

Sju av elva, drygt 63 procent enligt en gammal matematikbok som lämnats kvar i ett övergivet skåp i Prästmosseskolan. Det är mycket. Det är inte säkert att det är världsrekord, statsvetare är redan i gång och letar i arkiven efter något motsvarande. Men det hamnar rätt högt upp på listan över omstöpningar av folkvalda församlingar utan att något val eller direkt revolution har ägt rum.

Annons

Ja, eller så är det någon form av internrevolution. Uppenbarligen har den lokala partiledningen för SD misslyckats med att hålla ihop sin grupp. SD är inte längre något nytt småparti. Det är det parti som fick störst förtroende av Skurupsväljarna, mer än var fjärde röst. Denna gång handlar det inte bara om att stolar lämnas tomma, utan om att avhopparna bildar eget och tänker ingå i en ny politisk konstellation med ambitionen att ta över makten i kommunen. Nu tillsammans med Socialdemokraterna.

Snacka om pysande ballong. SD kan reagera med att ställa vildarna till svars för att v SD-väljarna hösten 2018 förväntar sig att representeras av SD- företrädare. SD kan däremot inte tvinga bort dem från stolarna. De som nu lämnar och bildar nytt borde på något sätt svara på frågan hur de anser sig representera sina väljare. Personvalen ger ingen jättevägledning, toppnamnet Lars Nyström fick flest kryss. Lars Dekan, en av de som enligt Skurups kommuns hemsida numera saknar partihemvist, näst flest. Men ingen av dem var en exceptionell röstmagnet, bäst i hela Skurupspolitiken på den fronten var moderaten Nicklas Niffe Ohlsson.

Men självfallet måste också den lokala SD-ledningen fundera över hur man för egen del klarat av uppdraget, när bortfallet är så stort. Valet 2022 blir onekligen avgörande för att visa vilken tolkning väljarna gör och vilken del av det som en gång var SD i Skurup medborgarna håller högst.

För Sverigedemokraterna i andra kommuner och på riksplanet kan Skurupsutvecklingen skvallra om hur inre slitningar och maktkamper uppstår när ett parti är större och etablerat. Det tycks också finnas en ideologisk skiljelinje här, när den ena delen så tydligt närmar sig S-samarbete. Väljarna har kommit till SD med olika syn på traditionella ekonomiska frågor och privata företags roll i offentlig verksamhet. Det speglas också i SD:s politik på riksplanet där höger och vänster blandas, man gillar både sänkta skatter och högre a-kassa och skattefinansierad pension.

I Skurup leder slitningarna till partiklyvning. Dit är det långt för Jimmie Åkessons toppstyrda parti i riksdagen, men samarbeten och kompromisser kommer att slita i både SD internt och i partiets väljare även där.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons