Annons

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Bygg det vackraste huset

Många nya hus och områden ska byggas de närmaste åren i Ystad, Trelleborg, Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Skurup. Uppgiften är se till att alla nybyggen blir ett tillskott i den byggda miljön. Husen ska bli vackra, trivsamma och väcka stolthet.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 1 mars 2022
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kiruna kyrka, ännu kvar på plats, är den också vackrast?
Kiruna kyrka, ännu kvar på plats, är den också vackrast?Foto: MAJA SUSLIN / TT

Under Arkitekturåret, som utlystes av regeringen, 2001, genomförde Stadsmiljörådet en tävling om Sveriges vackraste hus med den fyndiga rubriken Tyck om hus.

Är äldre arkitektur är vackrare än nutida? Ja, det kan man faktiskt säga eftersom tiden filtrerat bort det gamla som var mindre bra. Äldre icke omtyckta hus har rivits, slitage och nya krav på funktion och energi har bidragit. Omtyckta hus har i stället byggts om, underhållits och fått ny användning. Man byggde fult även förr, men de husen är rivna.

Annons

Vackert och fult är en fråga om tycke och smak, säger man ofta. Men estetik är en vetenskap. Skönhetsvärden kan analyseras. På det individuella planet beror skönhetsupplevelsen på vad vi upplevt tidigare, vi gillar och berörs av byggnader och platser där vi har goda minnen.

”Estetiskt välbefinnande” är inte flummigt utan viktigt. Vi upplever och varseblir världen genom våra sinnen och våra liv utspelar sig i byggda rum och omgivningar. Invånarna är engagerade av stadsomvandling. Därför är det en allvarlig brist när vardagsmiljöerna inte erbjuder upplevelser av skönhet och behag. Engagemang, ansvar, omtanke och förmåga saknas. Många ser med misstänksamhet och oro mot det nya, när byggkranar och hammarslag i stället borde mötas med förtröstan och glädje. Människor vill inte ha pastischer, men något som anknyter till platsen. Arkitektur får gärna fånga och tolka den tid vi lever i nu, men kvalitén ska vara hög.

Och det finns kriterier för vad som gör en god bebyggd miljö. Det handlar om balans mellan ordning och variation. Synligt liv. Orientering och mysterium. Skala och omsorg om detaljer. Hantverk. Nostalgi och historia. Lokalt. Därför är en omröstning om det vackraste huset egentligen inte relevant. Vi uppskattar det som är genuint och äkta för den specifika platsen.

I tävlingen om vackraste huset uppmärksammades i Skåne bland andra Malmös nya och gamla stadsbibliotek, Lunds domkyrka och Medborgarhuset i Eslöv. Många människor tycker helt enkelt bäst om det hus där de bor! Om du undrar vilket som valdes till Sveriges vackraste hus, så blev det Kiruna kyrka, byggd i trä 1912. Stilen är nygotik, nationalromantik och jugend. Planen är kvadratisk och taket är två prismor som skär varandra. Och nu ska den flyttas av LKAB när gruvan ska utvidgas under marken där kyrkan och staden ligger! Specialister arbetar fram en plan för den fysiska flytten men också hur man tar hand om minnen, sorger och glädje som finns på platsen.

Madeleine Brandin

arkitekt och författare bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons