1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Madeleine Brandin: Dyrt och tråkigt bo ensam

Gemensamhetsboende har blivit populärt igen i takt med att andelen ensamhushåll växer.

:

Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

I radions P3 hörde jag ungdomar beklaga sig över jobbiga grannar som skulle prata i hissen när man kom hem utschasad, sopor i trapphuset, skällande grannhundar. Men då ringde lyssnare in och berättade hur skönt det var att få hjälp att sätta upp en hylla, låna en citron, prata över häcken.

Ensamhet kan vara en hälsorisk. Fler än var tredje hushåll i Sverige består av en enda person. Det är skönt bestämma själv, men tufft att inte dela upplevelser, vara ensam med funderingar, förutom att det är tråkigt att äta ensam.

Helsingborgshem har öppnat ”SällBo”, ett boende där äldre, invandrare och unga vuxna delar vardagen. Var och en har egen lägenhet, gemensamt finns vardagsrum, bibliotek, yogarum mm. Någon säger ”välkommen hem” när man öppnar dörren.

På Facebook finns en grupp ”Vi som vill bo kollektivt när vi blir gamla”. I Hammenhög byggs gamla skolan om till en kooperativ boförening HamBo med 14 lägenheter och gemensamt snickeri, matplats och trädgård. Vi gör det av ekonomiska och sociala skäl, vi vill ha roligt ihop. I Baskemölla bygger en förening ”Baskedal” 4 nya hus med 4 lägenheter i varje. Man betalar en insats och sedan en månadskostnad. Flyttar man får man tillbaka insatsen men lägenheten går tillbaka till föreningen.

På Form i Malmö finns ett diagram där människor markerat vad de kunde tänka sig att dela. Tandborste hörde inte dit! Men verktyg och vardagsrum. Fast tänk på gemensamma tvättstugor, härdsmältor för frustration. Husdjur, cykel och bil var populära att dela. Å andra sidan, många som bott på studentkorridor tycker några år var alldeles tillräckligt.

Det är balansgång mellan integritet och samvaro. I de flesta kollektivhus är man med i ett matlag och också i något arbetslag, till exempel sköta trädgården eller de tekniska installationerna.

Unga och gamla har ibland en knaper ekonomi. Nybyggda bostäder har höga hyror som de inte kan betala, därför finns bostadsbrist trots att det byggs mycket i Skåne. Synen på bostadsförsörjning skiljer mellan politiska partier. Boverket konstaterar att samhället behöver kliva fram. Kommunerna behöver hjälp att ordna boende där samhällets stöd behövs. Ett förslag som hörs är att staten går in som hyresgarant.

Ett hem är inte bara tak över huvudet. Det är grunden för att leva i samhället, kunna sköta ett jobb och uppfostra barn.

Ett tips är en lättvariant på kollektivboende: Matlag med vänner eller grannar då och då. Jag behöver bara laga mat själv ibland, jag har sällskap vid middagen, jag kan sitta kvar en kort eller längre stund. Slipper diska.

En tröst är att läsa referat i TA och YA om pensionärsföreningars oförtröttliga arbete. Det motverkar ensamhet. Hoppingivande!

Madeleine Brandin arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Läs mer

Skurup

Arbetskläder: Moderat säger nej till inköp av religiösa plagg

Politikern vill avbryta upphandling.

Tomelilla

Ångtåget rullar trots coronakrisen

Österlens ångtåg rullar med begränsning av antalet resenärer

Recension

Hotet finns på hemmaplan i skickligt stillsam thriller

Mattias Edvardssons nya bok får recensent Mats Palmquist att hålla koll på sina grannar.

Sommarporträtt

Arkitektur handlar om detaljer: ”Är en besvärlig jävel”

Byggde om Gamla Väster i Malmö - och skapade Fritiden i Ystad

Trelleborg

Brott: Fönsterrutor på buss sköts sönder av luftgevär under färd

Bussen var på väg från Malmö till Trelleborg när flera rutor plötsligt krackelerade.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bil i lågor och villa brann i Ugglarp.