GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gästkrönika

Madeleine Brandin: Nytta med byggregler

Det som byggs ska ha bra kvalitet och ge ett gott boende. Därför finns ett regelverk. Nu ska det göras om. Igen. Förutsägbara och flexibla regler skriver man. Hur går det ihop?
Publicerad 27 maj 2020 • Uppdaterad 27 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg

I Malmö bygger bolaget Ailon ett nytt hus på Nobelvägen med över 400 lägenheter. Det speciella är att de flesta är mikrolägenheter på arton kvadratmeter. Vad är egentligen en bostad? Dokumentärfilmaren i ämnet Fredrik Gertten säger att det är farligt, man bygger framtidens slum. Det finns behov, ”ungkarlshotell”, inneboende, hemlösa, men detta kan inte vara ett bra svar.

Betänkandet Modernare byggregler (SOU 2019: 68) har remissbehandlats under våren.

Det ska bli enklare att bygga om i befintliga hus, då ska man slippa nya krav. Kraven på god bostad har under åren successivt tagits bort. Sömn och vila ska fortfarande avskiljas med väggar och ha fönster, det är ändå något. Reglerna är ju till för att värna människors boendekvalitet.

Enligt Sveriges arkitekter innebär betänkandet att samhällets anspråk på bostäder försämras. Resultatet blir marginellt billigare, men ger garanterat sämre bostäder. Bostadsytor kan krympa till helt oacceptabla nivåer.

Den statliga myndigheten Boverket inleder sitt yttrande med nio kraftiga Avstyrker, Avstyrker och ett Tillstyrker. Anmärkningsvärt!

Regeringen har redan gett Boverket ett liknande uppdrag, arbetet med Möjligheternas byggregler är i full gång och ska redovisas före jul. Modernare byggregler visar hur olika rum ska skiljas åt, men säger inget om andra områden, som bärförmåga, fuktsäkerhet och energihushållning.

Boverket avstyrker föreslagen ny myndighet, Byggkravsnämnden. Tidigare system med statliga typgodkännanden bidrog till att byggherren inte tog ansvar, och staten tvingades inrätta en Fond för fukt- och mögelskador.

Att avskaffa kontrollansvariga och sakkunniga är inte heller tillrådligt. För oerfarna byggherrar (vilket gäller majoriteten av alla bygglov) är kontrollansvariga ett stöd i kontakterna med både byggnadsnämnden och byggaren.

Fastighetsägarna anser att krav på byggnadsverk ska riktas mot byggherren, medan krav på byggkontroll inte ska ställas på byggherren (kunden) utan mot den som utför arbetet.

Sveriges kommuner och regioner tycker man kunde underlättat för medborgarnas mindre byggprojekt i stället. Just det!

Det vi bygger ska hålla i hundra år. Planera, bygga, bo är frågor som skulle kräva ett bostadsdepartement. Det behövs ett enkelt och över tiden förutsägbart regelverk. Att göra årliga tilläggsparagrafer, att hatta med friggebodar som växer till attefallshus är fel väg.

Riksdagen har sagt att ”arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart och jämlikt samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer”. Det är det som ska vara utgångspunkten.

Madeleine Brandin

Arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer