Madeleine Brandin: Politik här hemma

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Det krävs ömsesidig respekt mellan väljare och förtroendevalda.

Ibland går jag som åhörare på kommunfullmäktigesammanträdena, ibland lyssnar jag på lokal­radion. Att vara på plats är en särskild känsla. Ledamöterna handhälsar på varandra, sammanträdet börjar, de närvarande ropas upp, om suppleanter kallas in får de byta stol, alla har sina fasta platser.

Ärendena föredras av ordföranden, några begär ordet och går fram till talarstolen, vissa gör välformulerade, kvicka och slående inlägg, en del blir upprörda och slänger käft, några maler länge och tråkigt, ibland reser sig någon bara för att dricka vatten eller ta en frukt. Redo för beslut, frågar ordföranden.

I Skurup har tre moderater uteslutits ur partiet efter långvarig splittring, eventuellt vill de sitta kvar som vildar. I Trelleborg finns nu sex politiska vildar i kommunfullmäktige, dels från SD, dels från Söder­slättspartiet.

Systemet är sådant, vi röstar på människor, det vill säga på de namn som står på kommunfullmäktigelistan. Lämnar de partiet kan de ändå sitta kvar valperioden ut. Fast helt tydligt är det inte. På valsedeln står namnen på dem som kandiderar till fullmäktige, men som ordförande i en nämnd kan en person som är okänd för allmänheten ta plats.

Poeten Svante Foerster skrev i en bok: ”Vilket är det vackraste ord du vet, frågade hon späd i min famn. Och jag svarade med samma uppriktighet: Votering är begärd och skall verkställas”. Det är så klart en underbar utsaga, som använts av bland annat Göran Persson i tal. Förr skedde votering genom att varje leda­mot ropades upp med namn och fick svara ja eller nej. Numera finns i många fall elektroniska hjälpmedel, med knapptryckning syns då resultatet av omröstningen direkt på en stor skärm.

I Ystads Allehanda finns varje dag helt lokala nyheter. Så kan det bara vara i mindre tidningar. Ett sätt att vara med i samhällsbyggandet är att skriva insändare.

I Skurups kommun polisanmäler politiker varandra. Det har nu även skett i Trelleborgs kommun. Det är inte bra gjort, samhället har poliser för att göra helt andra viktiga saker.

I Simrishamn läser man om felaktig politisk styrning, en handfull politiker anklagas för att inte ger bra direktiv och agera som tjänstemän. Det har fått till följd att cheferna säger upp sig på löpande band.

Sopköraren på min gata stannar den tunga lastbilen, stänger av motorn, pratar med två ”nabor”. Samtalet börjar med sopsortering, fortsätter om flyktingar, om maten på äldreboendet. Det är politik alltihop. Politik kräver omdöme, allvar och kunskap.

Det kan väljaren kräva att den förtroendevalda lever upp till. Politik är svårt och utsatt. Det kan den förtroendevalda förvänta sig att väljaren inser och respekterar.

Fakta

Madeleine Brandin

är arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt.

Visa mer...