GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Samråd viktigare än klagosång

Den som viftar med en lagfart kan överrösta den som viftar med plakat.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 14 maj 2022 • Uppdaterad onsdag 18:36
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Madeleine Brandin Trelleborg
Madeleine Brandin TrelleborgFoto: Claes Nyberg

Välkommen till plansamråd. Lämna dina synpunkter på översiktsplan eller detaljplan. Nöjd skriver den engagerade invånaren sitt svar. Efter lång tid kommer samrådsredogörelsen och privatpersoners synpunkter har inte beaktats.

Några aktuella planärenden har blivit svåra och långdragna surdegar. Ett exempel är en kontroversiell östlig infart till Trelleborgs hamn, ett annat är ett nytt fängelse på bästa odlingsmark nära boende öster om Trelleborg, ett tredje är Sydkustleden, ny cykelväg mellan Hammar och Skillinge genom Ystads och Simrishamns kommuner.

Enligt Plan- och bygglagen ska det samrådas om fysisk planering. Markägare och grannar ska få yttra sig om framtida markanvändning i närområdet. Det är en egendomsrättighet. Vartefter har yttranderätten utökats till föreningar, typ kulturhistoriska- och naturskyddsföreningar med specialkunskaper. Numera kan alla medborgare yttra sig över en plan, men få räknas som sakägare när det kommer till överklagande.

Min erfarenhet som stadsarkitekt och planförfattare är att om något är konkret och litet så är det ofta möjligt. Som om en granne vill att en rosenbuske ska vara kvar. Om en förälder däremot vill att en förskola ska byggas i ett annat kvarter än förslaget, är det svårt att ändra. Även om det berör föräldern. Den sammanvägda kunskapen ska finnas hos planförfattaren.

Om kommuninvånare vill att ett fängelse ska ligga på annan plats än där kommunledningen föreslår räcker det inte att överklaga detaljplanen. Mark-och miljödomstolen lär inte beakta andras åsikter än markägare och direkta grannar. Men måhända jordbruksmark? Systemet bygger på att missnöje ska uttryckas direkt till politikerna. Om tillräckligt många tycker att något i planläggningen är fel, så är den demokratiska tanken att folket ska ropa högljutt: ”Nu är ni på fel väg. Ändra er! Annars röstar vi på någon annan.”

När det gäller den överklagade detaljplanen om östlig hamninfart och evakueringsvägen har en del av sakägarna redan eliminerats genom att deras fastigheter köpts. Jag hoppas att statliga intressen genom Trafikverket och länsstyrelsen ska påverka och beaktas.

Medborgardialog är ett annat verktyg. Det är sympatiskt att bjuda in till samtal och information. Processledare ordnar så kallade bikupor, där man i mindre grupper en kort stund får ”surra” om specifika frågor. Men bikupor kan ofta bli getingbon!

Delaktighetstanken blir lätt grund för besvikelse. Människor engagerar sig med tid och tankar, men känner inte att de får gehör.

Samråden kring miljöbalk och plan- och bygglag är trots allt bra. Det är så samhället utvecklas, tillsammans, gemensamt, även om det är jobbigt. Och kommunala planer kan vara fel. Det finns alltid en annan väg.

Madeleine Brandin är arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.