unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Madeleine Brandin: Svensk teknik svävar på moln

Spel och e-handel har genom internet ökat snabbt och oförutsägbart.
Madeleine Brandin
Madeleine Brandin
Foto: Claes Nyberg
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Under 1900-talet fanns verksamheter och arbetsliv i Kreugers aktersvall. Under Wallenbergsdynastin industrialiserades landet, vilket lade grunden för folkhemmets byggande. Idag finns de stora pengarna i helt andra branscher.

Det svenska Techundret (bok av Kina Zeidler) har smygande tagit sig in i varenda by och stad i Skåne. Vi betalar räkningar med Klarna och småföretagare tar betalt med Izettle. Vi googlar och youtubar och nio av tio handlar ibland på nätet.

Efter IT-bubblans krasch vid millenieskiftet har ett nytt svenskt teknikunder rest sig ur askan. Och många har varit rejält lönsamma, som bland andra svenska världssuccéerna Skype, Klarna, Spotify och Mojang.

I boken Sveriges nya miljardärer (av Jon Manno Pettersson och Erik Wisterberg) beskrivs vinnare och förlorare i den nya ekonomin. Tack vare internet och en global marknad ger digitaliseringen en exponentiell ökning.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

De nya bolagen har vuxit snabbt genom unga entreprenörer, i flera fall uppvuxna i förorterna. Det började när ungdomar lärde sig programmera med Commodore 64 på 1980-talet. Japanska Nintendo lanserade spel som Super Mario och Zelda. Spelandet skapade en kulturell avgrund mellan generationerna. Den lilla svenska spelstudion King släppte världssuccén Candy Crush. Datorspelet Minecraft (176 miljoner sålda spel), som vi ser barn och barnbarn använda, skapades av Marcus Persson från Rönninge. Betalsystemet Klarna har utvecklats till en miljardkoncern genom Sebastian Siemiatkowski från Uppsala. Blocket skapades av Henrik Nordström i Fjälkinge, marknadsplatsen för begagnat blev snabbt en nätsuccé.

För bara några år sedan gick diskussionerna höga om upphovsrättslig ersättning till musiker. Det bildades till och med ett politiskt parti om ni minns, Piratpartiet. Resultatet blev en total omdaning av musiklivet. Idag lyssnar människor på spellistor med streamad musik från Spotify eller Apple. Spotifys grundare Daniel Ek, från Rågsved, har blivit miljardär.

I boken nämns Sara Wimmercrantz och Susanne Najafi med riskkapitalbolaget Backing Minds, som framgångsrikt letar investeringsobjekt i landsbygd och problemområden. Men de säger också att av tio företag går kanske ett bra, två- tre någorlunda medan resten går i konkurs.

Det svenska teknikundret beror på att Sverige var tidigt framme med internet, det fanns datorer både i hem och skola, minns PC-reformen 1998 där man gratis fick låna hem dator från jobbet, högskola och universitet är avgiftsfria.

Gamla branscher är fortfarande stora, som Trelleborg AB och byggföretaget PEAB från Förslöv. Nya branscher vi inte kände till för tjugofem år sedan är nu ekonomiskt större men sysselsätter få. Och framtiden ligger i molnet?

Madeleine Brandin, arkitekt och författare

bosatt på Söderslätt

Läs mer

Brott hotar företagsamheten

Ledare

Brott hotar företagsamheten

Utsattheten för brott är hög för många företagare. Det blir en stor kostnad för hela samhället.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Motorcykelförare avled efter krock i Malmö. Man rånad av falska poliser i Malmö. Strömavbrott i Simrishamns kommun.

Linda Andersson och Hanna Smith i Kiviks föräldraförening ledde mötet som hettade till såväl mellan politikerna som bland åhörarna.

Simrishamn

Möte om skolornas framtid engagerade

Ett 20-tal föräldrar och bybor från Kivik och Sankt Olof kom för att höra politikernas åsikter om byskolorna.

Snart dags för 70-årsjubileum hos Lassessons Elektriska, från vänster Gulli Lassesson, Lars Lassesson, Inger Jönsson, Lotta Wennström, Margareta Lassesson, Helene Andersson och Ann-Kristin Nilsson.

Sjöbo

Kunderna viktigast hos 70-årigt familjeföretag

”Det är mest designen som har ändrats”

EMV svarar på kritik från boende:

Sjöbo

EMV svarar på kritik från boende:

”70 procent av skogen blir kvar”

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Bygglov

Uppgifter: Willys på väg till handelsplatsen

Hemlighetsmakeriet kring affären har varit enormt.