Annons

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Syn på plats löser många byggfrågor

Jag har följt några bygglovsärenden i södra Skåne. Det tar ibland lång tid. Det är ibland svårt att få träffa någon. Men det anmärkningsvärda är att bygglovsgranskarna sällan åker ut och tittar på plats.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 8 augusti 2022
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Madeleine Brandin.
Madeleine Brandin.Foto: Claes Nyberg

Sökande sitter i kö utanför stadsarkitektens och bygglovhandläggarnas rum. ”Jag vill bygga till huset med en vinkel”, ”Vi behöver ett garage”, ”Kan vi höja takstolarna och inreda vinden”. Varje ärende är unikt. Det ska granskas mot gällande detaljplan och det finns hundratals olika i varje kommun. Detaljplanen talar om hur mycket man får bygga och var på tomten, hur högt och brett och ibland vilka material och färger som är lämpliga på platsen.

Att söka bygglov kan vara svårbegripligt även för den som arbetar i branschen. Det är inte helt lätt att förstå att bygglov inte är samma som startbesked, att föreläggande kan betyda att konstruktionshandling ska lämnas in, att text om ventilation och infästning av takstolar är krav, men att det inte behöver gälla just ditt bygglov.

Annons

”Det är ju jag som ska bo där, och jag som betalar, då måste jag få bestämma över huset.” Byggande är världen över reglerat genom lagstiftning. För grannar och allmänhet är mitt hus deras miljö. Om mitt hus brinner eller rasar berör det fler. Det finns oftast en samsyn kring detta. Men det krävs alltså bygglov för att bygga. Samhället har intresse av vad jag bygger, men då ska också samhället vara hjälpsamt. Stadsarkitektkontorens personal ger mycket goda råd och information. De förklarar vad som gäller och varför, berättar vilka handlingar som krävs. Och de bör göra platsbesök! Det gör också arbetet enklare och roligare.

Då kan man förvånas över hur två våningar upplevs annorlunda mot en och en halv, hur nära det är med fyra meter till tomtgräns, förstå hur ett hus känns högt när det ligger på uppfylld mark. Samtidigt kan många frågor lösas snabbt och enkelt när man ser byggnaderna i omgivningen med träd och markbeläggning.

Det går aldrig att få erfarna handläggare om de inte ser hur det ser ut i verkligheten, lär sig karaktären på olika områden. Varje kommun innehåller flera orter och landsbygd däremellan. Där råder olika förutsättningar. En erfaren handläggare kan fatta beslut utifrån de verkliga förutsättningarna på platsen, inte traggla lagparagrafer och standardföreskrifter.

Men det fanns en tid då bygglov gavs på lösa boliner till kända personer, det förekom både godtyckliga beslut och mannamån. Detta ville man förhindra, det kom krav på kontrollsystem, att strikt följa regelverket, att checka av. Nackdelen blir att snart är verkligheten allt längre bort, en illusion.

Nu inför valet kan en fråga vara: Vilka lokala politiker vill verka för att bygglovshandläggare regelmässigt besöker platsen för ansökan?

Madeleine Brandin, arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons