GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Våga nämna skönhet och trivsel

För att bygga ett hus behövs någon som vill ha huset och kan betala, någon som kan rita och projektera huset och någon som kan bygga det.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 11 november 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Skönhet?
Skönhet?Foto: Fredrik Sandberg/TT

På Alla Helgons dag upplevde jag den varma och inneslutande interiören i S:t Pauli sexhörniga centralkyrka i Malmö. När arkitekten Eric Langlet ritade den på 1880-talet så ledde han också hela byggnadsarbetet. ”Bygga i egen regi” var temat för en utställning i höst på Form Design Center i Malmö. När ett hus ska byggas finns flera aktörer. Det är en beställare/byggherre som anlitar en arkitekt, som ritar huset. Sedan är det en byggnadsentreprenör som bygger det. Men först ska det finnas ett bygglov. Och då kommer kommunerna in med byggnadsnämnd, stadsarkitekt och byggnadsinspektör.

Erfarna större byggherrar, som Granito (f d Midroc) och Månsson & Semrén beklagade under ett seminarium på Form att de har dålig kommunikation med stadsarkitektkontor och byggnadsnämnder. Det är inte att bygglovsidan är för släpphänt eller för krävande utan de känner sig lämnade i sticket av kommunerna. Visioner saknas för plan och bygglov, granskning har blivit teknisk och mekanisk, som att bara bocka av på en lista. Det talas för lite om projektets helhet och vilja i en sammanvägd bedömning, ingen vågar nämna orden skönhet och trivsel. Är kommunerna inte till för medborgarna? Stärk bygglovsidan, sa byggherrarna.

Föreningen ”Byggande arkitekter” vill bygga i egen regi och ibland också äga och förvalta fastigheter. Som byggande arkitekt förstår man alla skeden, från markköp och entreprenadupphandling till projektledning och finansiering. Byggkostnader men också fastighetsekonomi. Skönhetsrådet Malmös pris 2022 gick till den egensinnige arkitekten/byggherren/fastighetsägaren Cord Siegel för hans livsbejakande arkitektur med tankar om hållbarhet och sociala möten, senast i huset Iggy. Andra exempel är Jakriborg i Hjärup, Baskemöllas ekoby, Ecotopia vid Skåne Tranås.

Men det är inte nödvändigt att bygga själv – något som fordrar avsevärt eget kapital – utan arkitekter kan gå samman med byggbolag med ekonomiska muskler.

I dag ritar arkitekten först systemhandlingar, sedan vidtar bygghandlingsskedet och då ritar man detaljer. Det är då man på allvar kan beräkna priset. Men inte sällan byter byggherren arkitekt mellan de två skedena. Där och då försvinner ofta många av de subtila värdena i utförandet.

Till sist: Marknaden är en usel stadsplanerare. Det skriver professorn i stadsbyggnad Alexis Pontvik i en nyutkommen bok om stenstadens särprägel och förstörelse. Städer är bland det mest komplexa som människan har skapat. Det är byggd politik, skriver Pontvik. Behovet av bra kommunala visioner och riktlinjer är större än någonsin.

Madeleine Brandin, arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.