GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Magdalena Anderssons Sverige

En svag borgerlighet talar för att Magdalena Andersson kan lyckas ta statsministerposten både i höst och efter nästa val. Men vad vill hon med Sverige?
Ledare • Publicerad 29 september 2021 • Uppdaterad 29 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Magdalena Andersson med nya frågor.
Magdalena Andersson med nya frågor.
Foto: Anders Wiklund/TT

Magdalena Andersson blev aldrig utmanad om partiledarposten i Socialdemokraterna. Valberedningen föreslår den kommande kongressen att finansministern tar över Socialdemokraterna och blir partiets kandidat till statsministerposten. Magdalena Andersson kommer att prövas av riksdagen redan när Stefan Löfven lämnar sitt statsministerämbete senare i år. Först därefter kommer hon att möta väljarna i ett val.

För snart 15 år sedan, i januari 2007, utsågs Mona Sahlin av valberedningen på ungefär samma smidiga sätt. På frågan om hur Mona Sahlin skulle klara pressen och inte falla som hon gjort tolv år tidigare i samband med att hon tagit ut pengar för privat bruk på sitt tjänstekort, svarade Sahlin då: ”Så säker som man bara kan vara. Jag har oändligt mycket mera självbevarelsedrift och självinsikt nu” (SVT 18/1 2007).

Sahlin höll över kongressen, valdes men gjorde ett för den tiden svagt val 2010, och Alliansen kunde behålla makten. Det var också året Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen.

Mona Sahlin fick känna på den socialdemokratiska otåligheten av dels ett svagt valresultat, men framför allt för oförmågan att ta över regeringsmakten. Mona Sahlin åkte ut, Håkan Juholt valdes in av en stressad socialdemokrati. Han fick aldrig något förtroende i det egna partiet och försvann hastigt, dels på en mindre lägenhetsaffär dels på sin bångstyrighet. Så kom Löfven-eran. Den kom med dåliga valresultat men med återtagen regeringsmakt. Socialdemokraterna har inte uppnått gamla höjder, men Alliansen har splittrats helt enligt Stefan Löfvens och Jimmie Åkessons planer. Den traditionella borgerligheten står svagare än på mycket länge när 2021 går mot höst och vinter.

Det är här Magdalena Andersson ska ta över. Det är ingen som tror att den rutinerade finansministern ska göra något som påminner om Mona Sahlins eller Håkan Juholts uppmärksammade affärer. Att det som föraktfullt brukar kallas ”kvittojournalistik” skulle fälla Magdalena Andersson känns osannolikt.

För att bli Sveriges första kvinnliga statsminister ska Magdalena Andersson klara av att bli tolererad av riksdagen efter att Stefan Löfven har avgått. Det lär gå på ungefär samma sätt som det gick för Löfven i somras, Andersson får tillträda. Budgetomröstningen kan bli knepigare, men Andersson har inte – som Löfven – lovat att avgå om regeringen inte får sin budget genom riksdagen. Mycket talar för att Magdalena Andersson går in i valrörelsen som statsminister.

Då återstår frågan om hon likt Göran Persson kan växa från att vara den starka finansministern till att bli en självklar statsminister med förmåga att leda Sverige i en svår tid. På Göran Perssons tid handlade Sveriges kris om ekonomi. Han byggde sitt namn på att vara den som återupprättade Sveriges finanser och det var helt naturligt att fortsätta med det i rollen som statsminister.

Magdalena Andersson möter något annat. Hon ska kliva ut och möta ett Sverige där gängkriminalitet, bombdåd och mord med skjutvapen är en del av vardagen i svenska städer. Hon ska göra klart vad hennes parti och regering vill med integration, kulturkrockar och utanförskap. Hon ska få ihop en energipolitik som ska förena stabilitet med kraftigt minskad kärnkraftsproduktion. Hon ska se till att säkra Sveriges beredskap mot angrepp i alla dess moderna tappningar, från IT-attacker till militära hot.

Magdalena Andersson tog upp gängkriminaliteten och klimatfrågan vid presskonferens där hennes nominering annonserades. Men hon återgick snabbt till säker mark, med arbetsmarknadsfrågor och ekonomi.

Det är i hur Magdalena Andersson klarar av de nya frågorna som hennes verkliga förmåga kommer att testas. Väljarna vet ännu inte riktigt var hon står, ingen vet hur hon kommer att hantera konflikter inom det egna partiet eller med andra partier, sådana som hon hittills har samarbetat med och sådana som hennes företrädare sagt sig absolut inte vilja samarbeta med. Det skulle inte överraska denna ledarsida det minsta om de kommande tio åren kommer att bjuda på politiska allianser som många i dag anser omöjliga.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.