GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Magnus Ehrenberg: Hinder på spåret för De gröna

Delstatsvalet i Sachsen-Anhalt blev inte någon grön succé. Om trenden håller i sig till förbundsdagsvalet ser det ljusare ut för regerande CDU och liberala FDP.
Hinder i vägen?
Hinder i vägen?
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De grönas framgångar i den tyska opinionen har under de senaste månaderna beskrivits som ett snabbtåg som inte går att stoppa. Efter söndagens val i delstaten Sachsen-Anhalt där partiet endast fick knappt 6 procent talas det nu om ett regionaltåg som måste stanna för hinder som man själv lagt på rälsen.

Delstaten Sachsen-Anhalt är måhända inte Tysklands viktigaste eller största Bundesland men det är den sista delstaten som avhöll val innan valet till Förbundsdagen den 26 september. Därför var det en viktigt temperaturmätare. Bara någon vecka innan valet såg det ut som att högerextremistiska AfD skulle kunna bli största parti men resultatet blev ett helt annat. AfD blev näst störst, men tappade fem procent och landade på 20 procent. Moderaternas systerparti, CDU ökade med hela åtta procent och gick från 29 procent till 37 procent. Det liberala FDP tog sig åter in i parlamentet med 6 procent. Det gamla statsbärande kommunistpartiet, die Linke tappade återigen och landade på 11 procent. De tyska socialdemokraterna, SPD, marginaliserades på 8 procent.

Ända sedan murens fall har extremhöger varit stor i delar av östra Tyskland. Denna gång bestämde dock CDU sig för att utse AfD till sin huvudmotståndare vilket gav resultat. I dag har man en så kallad Kenyakoalition (färgerna i Kenyas flagga) bestående av CDU, SPD och De gröna. Men då FDP kom in är det inte alls otroligt att man byter ut de sargade socialdemokraterna mot det liberala partiet.

FDP ser ut att vara de riktiga vinnarna detta viktiga tyska valår. Man har återkommit och stärkts i flera delstater och i vissa opinionsundersökningar inför förbundsdagsvalet ligger man nu på samma nivå som SPD. Jag tror i och för sig inte att detta kommer att hålla då SPD är kända för att kunna driva en effektiv valrörelse, men FDP är åter ett parti att räkna med. FDP tar i dag framförallt väljare från CDU/CSU, väljare som önskar borgerlig politik inklusive kraftiga skattesänkningar. Många unga tyskar som inte bryr sig värst mycket om ideologier och vilka partier deras föräldrar röstar på, ser i dag FDP som ett fullvärdigt alternativ till De gröna. Det är framförallt FDP:s krav om att Tyskland äntligen måste bli ett land som på allvar digitaliseras som attraherar unga människor.

Många unga har arbetat utomlands och sett att myndigheter faktiskt kan fungera utan en fax. För i Tyskland är det så; byråkratin byggdes upp under åttiotalet och det är mycket som inte har förändrats sedan dess. Olika länder drar olika lärdomar av misstagen under pandemin. Om det i Sverige handlar om stora brister i äldrevården handlar det i Tyskland om bristen på digitalisering.

Vad händer då med De gröna? I och för sig har partiet aldrig varit speciellt starkt i de östra delarna men ett så dåligt resultat hade få räknat med. Efter veckor av positiva reportage i tysk media har dock en mer intensiv granskning påbörjats. Kanslerkandidaten Baerbock har inte redovisat extrainkomster korrekt och hennes CV innehåller luckor. Viktigt i ett land där ministrar som ”tricksat” med sin akademiska grad har fått avgå. Samtidigt har det gamla gardet tagit fram en rad radikala gröna förslag om högre beskattning av semesterflyg, bensin och större lägenheter. Något som med säkerhet allmänborgerliga väljare kommer ha svårt att acceptera. De gröna har alltid varit duktiga att lägga egna hinder på spåret och så verkar det bli även i år.

Magnus Ehrenberg är grundare och vd för konsultbyrån Ehrenberg Sörensen

Läs mer