GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Magnus Ehrenberg: Räkna aldrig ut socialdemokraterna

Precis som i Sverige är det tyska socialdemokratiska partiet, SPD, ett utpräglat maktparti. Men, i Tyskland har man inte lyckats lika väl som de svenska kamraterna. De borgerliga partierna CDU och CSU har nämligen minst lika stort maktbegär som SPD.
Magnus Ehrenberg
Gästkrönika • Publicerad 7 juli 2021
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Olaf Scholz, SPD:s kanslerkandidat
Olaf Scholz, SPD:s kanslerkandidat
Foto: AXEL SCHMIDT

SPD har en stolt historia och har haft avgörande betydelse för demokratin inte bara i Tyskland utan i stora delar av Europa. Partiet är Europas äldsta, grundat i maj 1863 i Leipzig. Socialdemokratiska politiker var de starkaste motståndarna mot nazisterna men även mot kommunisterna under DDR-tiden. Många avrättades när Hitler tog makten och hedras, tillsammans med kristna motståndskämpar, i dagens Tyskland. Men, även under kommunistdiktaturen i DDR fick många socialdemokrater sätta livet till. Ännu fler fick tillbringa många år i det beryktade fängelset i Bautzen. Kommunisterna tvingade SPD att gå ihop i ett gemensamt socialistiskt parti, SED. De som inte accepterade detta förföljdes och tvingades till tystnad. Detta är en av förklaringarna till att SPD hellre har samarbetet med borgerliga partier typ CDU, CSU och liberala FDP än med Die Linke, det tyska Vänsterpartiet.

Den senaste tiden har det dock skett vissa närmanden och i en del delstater finns det fungerande samarbeten. På nationell nivå lär det dock bli mycket svårt då man har extremt olika åsikter bland annat vad gäller medlemskap i NATO, EU och utrikespolitik. Striderna har varit många inom SPD om vilken riktning man ska gå och det har inte gett ett positivt resultat i väljaropinionen. I maj fick man endast 14 procent i flera undersökningar. Då bör man veta att resultatet vid det senast Förbundsdagsvalet 2017 på 21 procent var det sämsta någonsin och av alla betecknades som en katastrof. Att man efter valet återigen gick in som juniorpartner med Merkels CDU uppskattades inte av väljarna.

Rent politiskt har dock SPD fått igenom förhållandevis mycket av sin politik. Partiledningen vet hur man kontrollerar statsapparaten framförallt via finansdepartementet som under denna mandatperiod har styrts av Olaf Scholz, Hamburgs tidigare borgmästare och nu SPD:s kanslerkandidat.

I aktuella undersökningar ligger partiet nu på 17 procent och trenden ser ut att ha vänt uppåt. Inom SPD börjar man vädra morgonluft. Orsakerna lär dock inte stå att finna så mycket hos SPD som hos De gröna. I maj toppade De gröna med nästan 30 procent i opinionsundersökningarna och många trodde att Annalena Baerbock skulle kunna bli kansler. Nu är man i snabb takt på väg mot 15 procent. Plagiat, märkliga utspel och en rad taktiska fel har lett till att de flesta tyskarna inte tror att De gröna och Barbock är kompetenta nog att styra landet. Samtidigt har både SPD och CDU/CSU presenterat valprogram som visar att en annan miljöpolitik måste genomföras. De gröna verkar åter vara på väg att falla på eget grepp. Vinnare kan mycket väl bli SPD, Europas äldsta parti som egentligen hade förberett sig på att gå i opposition. Men, nu blir de kanske kvar där de själva anser att sig hör hemma: i maktens korridorer.

Magnus Ehrenberg är grundare av kommunikationsfirman Ehrenberg Sörensen och bosatt i Tyskland och på Österlen.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.