Annons

Makt över alla gränser i Skurup

Skurupspolitiken fortsätter att väcka uppmärksamhet. Nu med en bred samling partier från Vänstern till en grupp sverigedemokrater som avser att bilda nytt parti.
Ledare • Publicerad 5 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Magnus Alm (S) och Jörgen Lidfeldt fd SD.
Magnus Alm (S) och Jörgen Lidfeldt fd SD.Foto: Ann-Louise Olander

Få små kommuners politik drar så mycket medial uppmärksamhet som Skurup. På tisdagen slöt tre dagstidningar samt SVT och SR upp när det tidigare kommunalrådet Magnus Alm (S) kallade till presskonferens. Denna gång handlade det inte om slöjdebatt eller sparkade rektorer, utan om ett försök att byta ut den politiska ledningen mot en ny.

I kommunstyrelsen stod en majoritet bakom ett initiativ för att i fullmäktige pröva om det nuvarande styret, med kommunalrådet Johan Bolinder (M) i spetsen, fortfarande är i majoritet. Att döma av uppslutningen bakom initiativet med Vänstern, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna, Kommunens väl, Centerpartiet och flera ledamöter invalda på sverigedemokratiska mandat verkar maktövertagandet vara inom räckhåll.

Annons

Det mest uppseendeväckande är att SD splittras – vilket tidigare fullmäktigeomröstningar också indikerat – och att de andra partierna inte tvekar om att samarbeta med de snart avhoppade SD-ledamöterna. Något formellt trubbel med sina centrala partikanslier lär de inblandade inte få om ett nytt parti bildas, vilket den från SD uteslutne Jörgen Lidfeldt säger att han och andra tidigare SD:are ämnar göra. Direkt samarbete med SD skulle kunna innebära korrigeringssamtal från Stockholmskanslierna till flera av företrädarna i Skurupsblandningen. Men om ett nytt parti bildas är det ju inte SD längre.

Mandaten i fullmäktige är personliga, även om man väljs in på ett partis lista. Efter partiavhopp eller uteslutning är det fortfarande samma människor kvar på stolarna i fullmäktige. Något plötsligt värderingsomsvängning som gör samarbete möjligt nu handlar det knappast om.

Valteknisk samverkan vill någon kalla det för att undvika ordet samarbete. Det är som att säga att vi gör upp om att rösta fram varandra men vi har inget ihop. Nonsens, såklart. Vill företrädarna för partierna i Skurup ta över styret måste de rimligen ha någon form av gemensam plan åtminstone för maktövertagandet och kommande år. Annars är det inte seriöst.

Magnus Alm har samlat ett brett stöd bakom sig för att åter ta över kommunstyrelseklubban. Det med mindre än ett år kvar till nästa val. På frågan om det finns något speciellt som det nuvarande styret misslyckats med som Alm och hans allierade vill ändra på nämner han främst kommunens ekonomi, som Alm anser sköts illa.

Skurup blir med detta ännu ett exempel på ovanliga konstellationer i politiken. Det är inte överraskande. I grund och botten är det alltid oppositionens uppgift att vilja styra. Det går inte att ha några som helst synpunkter på. Så återstår då att få maktövertagandet genom kommunfullmäktige och att sedan leverera i ”regeringsställning”.

Skurup kan också säga något om hur det ser ut i andra fullmäktigeförsamlingar i Skåne och Sverige. Att samarbeta med Sverigedemokraterna i någon form är svårt att undvika för den som vill ta makten eller utmana om den. Men Sverigedemokraterna lider också ofta av inre splittringar som nu allt mer kommer upp till ytan. Det kan handla om ekonomiska frågor längs en klassisk vänster-högerskala, det kan handla om viktiga sakfrågor eller om personkemi.

Om SD en gång fick fart i kommun- och regionval så är det också där de stora bekymren för dem dyker upp först. Redan förra valet var ofta stödet för SD större när människor röstade till riksdagen än när de valde till sin lokala fullmäktigeförsamling. Nästa val kan det bli så i ännu högre grad. Fler SD-ledamöter som blivit vildar kan också göra som i Skurup och gå med i andra partier eller bilda nytt.

Skurupspolitiken illustrerar inte enbart vilka som numera kan samarbeta med vilka, utan också att SD kan ha nått sin väljarstödstopp i skånska kommuner. September 2022 kommer att berätta hur det är med den saken.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons