Annons

Malin Nävelsö: Malin Nävelsö: Hyfs och hänsyn behövs också i naturen

Besök gärna den skånska naturen. Men gör det på bygdens villkor.
Malin Nävelsö
Gästkrönika • Publicerad 8 december 2020
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stenshuvud, Stenshuvuds nationalpark, Sent i november,höst, Friluftsliv, Coronahöst, Höstgrått,
Stenshuvud, Stenshuvuds nationalpark, Sent i november,höst, Friluftsliv, Coronahöst, Höstgrått,Foto: Eva Sonesson

Detta har varit året då alla människor har upptäckt naturen, eller åtminstone upptäckt att man kan vara i den. Nu stundar jullov och lediga dagar, där det vanliga inomhusumgänget säkert i många fall kommer att bytas ut mot naturvistelse i någon form, trots de 50 nyanser av grått som är den skånska vintern.

Naturen är ofta nära i vårt land, där till och med tätbefolkade Skåne har tre nationalparker och massor av naturreservat och strövområden. Det är fantastiskt att så många besöker dem – men det behövs lite tankeverksamhet kring hur folk tar sig till och från besöksmålen. Rapporterna om parkeringskaos och trängsel har varit många under året. För oss som bor nära populära besöksmål är det uppenbart att många behöver ta lite större ansvar för den natur man nu så gärna besöker.

Annons

Det är begripligt att de som bor i städerna vill ta sig ut på landsbygden och vara i naturen. Det är också begripligt att många tar bilen, för det går inte att ta sig med kollektivtrafik överallt och just nu är bilen det säkraste alternativet för många. Men det fungerar inte särskilt bra att bilar står parkerade på gräsmattor, i dikeskanten och på närboendes uppfarter. Förutom att det kan vara en allvarlig säkerhetsrisk, så sliter det på naturen och orsakar stora trafikproblem.

Men borde inte Stenshuvud, Dalby Söderskog, Söderåsen och andra besöksmål bygga ut sina parkeringsplatser om de inte räcker till? Jo, det är mycket möjligt att de borde, i de fall det är möjligt. Men borde då inte också de som väljer att ta bilen till naturen betala parkeringsavgift? När vi som bor på landet tar bilen in till staden, får vi i de flesta fall betala ganska höga avgifter. Det är helt okej, men det borde vara minst lika okej att den som kör bil till naturen är med och bidrar lite mer till underhåll och utveckling av besöksmålet.

Lite större fantasi i valen av besöksmål skulle kanske heller inte skada. Ja, våra skånska nationalparker är fantastiska, men det finns så många andra ställen att upptäcka. Många kommuner har på sina hemsidor tips om naturreservat, strövområden eller vandringsleder. Och det ger kanske också lite mer att hitta en egen liten naturpärla än att tillsammans med hundratals andra försöka klämma in bilen på en överfull parkeringsplats i Haväng. Avstånd är tidens lösen.

Givetvis bör det också gå att ta sig med kollektivtrafik till naturen. Som landsbygdsbo önskar jag ofta att Skånetrafiken ville lyfta näsan en smula från pågatågsnätet, skåda ut över vårt fria landskap och tänka tanken: anslutningsbussar. Det handlar inte bara om tillgången till naturen, utan minst lika mycket om att det går att utnyttja pågatågsnätet bättre för pendling, om fler kan åka med bussar som ansluter till tågavgångar. Det kommer förhoppningsvis en tid när det åter blir naturligt att prioritera kollektivtrafik och se till att så många som möjligt kan ta sig till havsängar och trollskogar, utan att behöva ta bilen. Tills dess får alla bilförare gärna tänka ett extra varv när naturbesöket planeras.

Malin Nävelsö är arkivarie, journalist och lärare

Annons
Annons
Annons
Annons