Annons

Marknadsför svensk välfärd

Kunskap och kontakter känner inte av gränser.
Ledare • Publicerad 5 mars 2014

En ny vetenskaplig upptäckt kan spridas världen över på ett par ögonblick, människor kan via sociala medier utan problem ha kontakt med sina vänner på andra sidan jordklotet. Svårare är det för människor att faktiskt förflytta sig mellan länder, för att bo, arbeta och studera.

På tisdagen besökte migrationsminister Tobias Billström (M) Högskolan Kristianstad för att träffa internationella studenter. Besöket kom efter en förfrågan från högskolans rektor Sanimir Resic, som tidigare varit lärare för Billström på Lunds universitet. I dag håller de kontakt med varandra på Facebook.

Annons

De utländska studenter som kommer till Sverige för att studera vänder ofta hem igen efter examen.

Men för att få de välutbildade studenterna att stanna längre arbetar regeringen nu på att förlänga tiden de kan vara kvar för att söka jobb och därmed få uppehållstillstånd.

Enligt Tobias Billström kan en ny proposition presenteras till sommaren. Det är en liten förändring, men kan vara nog så viktig för att få fler studenter att bosätta sig i Sverige efter examen.

Sverige kan inte locka de främsta experterna i världen med de högsta lönerna eller det bästa klimatet. Men det finns andra kvaliteter som bör lyftas fram för att dra till sig högutbildad kompetens. Sverige är ett stabilt samhälle med en utbyggd välfärd och en tillgänglig barnomsorg. Det kan vara viktiga fördelar att lyfta fram i den globala konkurrensen om kompetens.

I en värld där migrationen är i ständig utveckling måste politiken anpassas till den nya verkligheten. Världen behöver inte högre utan lägre hinder för människor som passerar nationsgränser.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons