unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Mätta Ivarsson (MP): Skåne behöver mer öppenhet, inte stängda gränser

Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet.
Mätta Ivarsson (MP)
Mätta Ivarsson (MP)
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi skåningar är inte bortskämda med vita jular. Ändå håller jag tummarna in i det sista för att snön ska komma så att pulkorna och snowracern kan plockas fram och snögubbarna pryda vår trädgård.

I framtiden är jag rädd att det inte ens kommer vara lönt att hoppas. Antalet snödagar kommer att minska drastiskt och någon vit vinter att tala om kommer vi inte längre att ha i Skåne. Vi kan sluta att hålla tummarna.

Klimatförändringarna är inte något abstrakt hot långt borta. De påverkar oss här och nu.

Redan idag varnar äppelodlare på Österlen för att ett mer opålitligt väder påverkar skördarna. Skånska bönder drabbas av blötare vintrar och torrare vårar. Våra sandstränder slukas av havet och i framtiden kan hus tvingas rivas och vägar dras om när havsnivån stiger.

Det som driver mig politiskt är en vilja att stoppa klimatförändringarna och en vision om ett mänskligt, öppet och demokratiskt samhälle. Om tio år vill jag att Skåne är ett grönt föredöme där det är lätt att leva klimatsmart.

Genom att bygga ut järnvägen blir det enklare att ställa bilen och ta tåget. Med fler järnvägsspår kan restiden från Kristianstad till Malmö minskas till 45 minuter. Då kan Ystadsbon ta sig till Malmö C på en halvtimme, Simrishamnsbon på under en timme och den som bor i Trelleborg vara i centrala Malmö på runt 20 minuter.

Genom satsningar på kollektivtrafiken kan även landsbygden leva och blomstra. Genom att bygga höghastighetsjärnväg frigörs utrymme för fler godstransporter på dagens spår. Då kan vi få bort många av de tunga lastbilarna på våra motorvägar och landsvägar, med säkrare vägar och renare luft som följd.

Skåne har en lång och stolt tradition av forskning, utbildning och innovationer. Här finns kraften att hitta lösningar på både dagens och morgondagens problem, lösningar som kan förbättra det som redan är fantastiskt med Skåne.

Därför måste vi politiker stötta utvecklingen av ny grön teknologi. Vi i Skåne kan gå före och visa att det är möjligt att få bort plastföroreningarna i våra hav och på våra stränder. Vi kan visa att transporter inte behöver skada klimatet och att det går att komma bort från slit- och slängsamhället.

De mest framgångsrika regionerna i världen bygger på öppenhet. På förmågan att bejaka nya tankar och idéer och våga utmana gamla föreställningar.

Just nu är den öppenheten under hård prövning. I vårt närområde monteras kvinnors rättigheter ner. HBTQ-fria zoner har blivit verklighet mindre än 50 mil från Skånes kust. Antidemokratiska krafter flyttar fram sina positioner, även här i Sverige.

Vi är på väg mot ett samhälle där politiker tar sig rätten att bestämma vad som är okej att ha på sig. Där politiker vill begränsa din och min rätt att leva som vi själva vill.

Det är en utveckling som gör Skåne mindre attraktivt och som gör det svårare att locka nya företag och nya jobb hit. Det Skåne behöver är tvärtom mer öppenhet och mer acceptans, inte stängda gränser och högre barriärer.

Bara så kan vi skapa ett framgångsrikt och mänskligare Skåne – idag, imorgon, om tio år och om hundra år.

Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne.

Läs mer

Hennes bok är en samhällskritisk väckarklocka

Boksläpp:. Systemstopp - omstart för en hållbar framtid.
Hennes bok är en samhällskritisk väckarklocka

Statistiken visar: Här dör fler i covid-19

Coronavirus. ”Tråkiga och missvisande siffror.”
Statistiken visar: Här dör fler i covid-19

Peter Lindgren: Tänk att få kallas Sketna Gertrud syltekone

Krönika. Jag vill inte ha en synth, farsan. Jag vill ha ett smeknamn.

Politiker inte överens om plats för möten

Simrishamn. Ingen avskildhet för överläggningar, enligt S.
Politiker inte överens om plats för möten

TV: Här jämnas Tingvalla med marken

Tomelilla. Rivningen av anrika nöjespalatset inledd.
TV: Här jämnas Tingvalla med marken

Tacksamma för varje dag de får med sin son

Kampen mot sjukdomen. På Instagram sprider den unga mamman sin bild av hur livet kan bli.
Tacksamma för varje dag de får med sin son

Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Ledare. Utländsk underrättelseverksamhet hotar Sveriges säkerhet.
Ledare: Ryska spioner måste avslöjas

Madeleine Brandin: Vackrare stad

Gästkrönika. I Plan-och bygglagen stadgas faktiskt rent ut att vi ska bygga estetiskt tilltalande. Det är alltså en uppgift för stadsarkitekt och byggnadsnämnder att bevaka. Vackert och fult är en smaksak, men estetik är en vetenskap.
Madeleine Brandin: Vackrare stad

Vänstern vinner Sverige

Ledare. Efter SD:s uppgång sker frammarschen i svensk politik nu på vänsterkanten. Borgerligheten måste ta kommandot över sin framtid.
Vänstern vinner Sverige

Skatteförsörjd terrorism

Ledare. Svenska skattebetalare försörjde IS-terrorister. Något värre missbruk av skattepengar går inte att föreställa sig. Det ger anledning att fundera över hela socialförsäkringssystemets funktion.
Skatteförsörjd terrorism

Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Gästkrönika. Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker ge sin framtidsvision. I dag skriver regionråden Gilbert Tribo (L) och Louise Eklund(L).
Gilbert Tribo ochLouise Eklund (L): Så blir Skåne möjligheternas plats för fler

Madeleine Brandin: Vi måste våga tala om skönhet

Gästkrönika. Det byggs fula, stora och själlösa hus i våra städer. Det är ord från tidningarnas insändarsidor. De är värda att lyssna på.
Madeleine Brandin: Vi måste våga tala om skönhet