Mattias Karlsson: Sjöbo växer med nya byggen

Ledare Artikeln publicerades
Det växer fram nya bostäder i centrala Sjöbo. Här vd:n för Leny Fastighets AB Tobias Persson.
Foto:Sprisse Nilsson
Det växer fram nya bostäder i centrala Sjöbo. Här vd:n för Leny Fastighets AB Tobias Persson.

Privata byggentreprenörer är avgörande för att få igång byggandet i mindre kommuner.

I bostadsbristens Sverige finns det ett stort behov av nya hyreslägenheter. Så även i Sjöbo. Därför är beskedet att fastighetsbolaget Leny Fastighets AB går vidare med den tredje etappen av kvarteret Viljan välkommet.

Kvarteret Viljan ligger mitt i Sjöbo, mellan Gamla torg och busstationen. Trots det centrala läget har det varit svårt för kommunen att få någon att bygga på tomten. Till sist lyckades man genom att sälja tomten för under inköpspris, bekosta saneringen av marken och skriva avtal om LSS-boende och seniorboenden.

För knappt ett år sedan började Leny bygget av två hus och redan nu under våren är det dags för inflyttning. Totalt blir då 24 lägenheter och ett gruppboende med 9 LSS-lägenheter klara. Om någon vecka är det dags för den andra byggetappen som kommer att stå klar i maj nästa år med totalt 25 lägenheter.

Nu har Leny planer att på att gå vidare med en tredje etapp i och med att bolaget har gjort en anmälan om att reservera ytterligare två tomter i kvarteret. Om alla tre etapperna slutförs kan det innebära att Sjöbo får totalt mellan 70 och 80 nya hyreslägenheter under treårsperiod.

Centrala lägenheter är eftertraktat av äldre som i dag bor i hus i kommunen och behöver en mindre bostad och samtidigt vill ha nära till service. Dessutom är nya bostäder i Sjöbo den enskilt viktigaste faktorn för att få fler att bosätta sig i kommunen.

Sjöbo kommun har i dag cirka 18 500 invånare och har som målsättning att växa med 150 personer om året. Även om det under förra året länge var svag befolkningstillväxt steg inflyttningen kraftigt i slutet av året för att totalt landa på 105 personer. Det är förvisso en bra bit från målet och så har det också sett ut de senaste fem åren. Det behöver alltså byggas mer i kommunen.

Det kommunala bostadsbolaget Sjöbohem borde vara en viktig aktör i sammanhanget, men det räcker inte. Små kommuner är beroende av privata entreprenörer som vill bygga. Men tyvärr är det inte alltid så lätt. Under flera år var intresset för att bygga på kvarteret Viljan lågt. Det var först när kommunen agerade draglok genom ett flertal åtgärder som Leny hoppade på tåget. Kommunens goda vilja var helt avgörande för att det nu byggs på Viljan.

Fler byggen är på gång i Sjöbo kommun. Under förra året beviljades totalt 15 bygglov för enbostadshus vilket var betydligt fler än under 2014. De flesta av byggloven rör villor i Sjöbo tätort, men intresset att bygga finns i kommunens alla tätorter. Här har kommunen gjort sin hemläxa i och med att tillgången på planlagd mark är god.

Det finns mer mark i centrala Sjöbo. Tvärs över gatan från kvarteret Viljan finns det stora området där Trelleborgsfabriken tidigare låg som verkligen ropar om att bli bebyggt. Frågan till Sjöbos politiker med kommunalrådet Stefan Lundgren (M) i spetsen är given: Vad väntar ni på?