Monika Olin Wikman: Gamla och sköra? Jag? Du? Vi?

Gästkrönika ,
Monika Wikman Olin
Monika Wikman Olin

För första gången i mitt 75+ liv gapar hyllor i mataffären tomma. Men var är mjölet, var jästen?

Jag tror inte mina ögon. Golvet gungar till, bilder av nödår man hört talas om far förbi i huvudet. Trots nästan 80 år av välstånd för min och jämnårigas del. Coronakrisen är här, världen är vänd upp och ner, det osynliga drar åt nätet.

Jag tittar på mina medkonsumenter, vi är många 70+ , vi smyger lite, vi gamlingar ska helst stanna hemma. Journalisten Karin Thunberg talade häromdagen (SvD 17/3 2020) om alla vi som snabbspolades till hjälplösa gamlingar på sju sekunder. Detta slår till som en existentiell erinran. ”Dagens 70-åringar är som 50-åingarna för trettio år sedan” är ett mantra som vi gamlingar tyckt om. Och visst finns det en sanning i detta, många får vara vitala långt upp i åren. Vi klär oss ungdomligt, vi fyller Friskis, vi kan fortfarande bli kära och vi engagerar oss i föreningsliv, konst och kultur. En del fortsätter att jobba.

Och statistiken säger sitt. Sedan mitten av 1800-talet har medellivslängden ökat från 40 till omkring 80 år. Återstående livslängd vid 65 år har också nästan fördubblats under samma tid och för 80+ har livslängden ökat påtagligt. Det är främst ökad livslängd över 65 år som bidragit till ökningen av medellivslängden. Många har som gåva fått många fler år av liv.

Men Coronaperspektivet säger nu att vi sköra och gamla redan från 70 år. När Selma Lagerlöf (f 1858) fyllde 70 år skrev Elin Wägner om hennes utseende: ”Selma Lagerlöf var definitivt en gammal människa nu och mycket vacker. Hennes ansikte var genomdraget av fina fåror och genomskinligt blekt under det vita håret”.

Så skulle man knappast beskriva dagens 70-åringar, snarare 90-åringar. Men vi ska kanske inte ska lura oss. I min 75+ kropp kan finnas svagheter som gör att risken är högre ( 8 procent) för mig att dö av viruset än för en 60 - 69 åring (3,6 procent), dock lägre än för en 80–90 åring (14,8 procent). Allt enligt WHO statistik.

Ändå visar en SIFO-undersökning nu att äldre, 60 - 79 år, är mindre oroliga för att bli smittade än yngre åldersgrupper. Kanske är det för att vi har levt långa liv med katastrofala händelser tidigare. Eller är det för att vi ändå inser att bilden av evig ungdom är en förblindelse. Trots att vår samtid och konsumtionssamhället vill få oss att tro det. Många sjukdomar kan idag botas, döden har förträngts. Corona visar på att vi inte har kontroll över allt, vi står tomhänta utan vaccin.

Vi kommer att kunna baka igen, det är inte nödår på det sättet. Tvätta händerna, handla tidigt på morgonen, följ instruktionerna . Applådera sjukvårdspersonal och alla i arbetsför ålder som nu heroiskt försöker klara situationen. Själv hoppas att jag får vara med om vad som händer efter Corona. En förändrad värld också för oss, nåja, gamlingar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.