Annons

Några dagar i Magdalena Anderssons Sverige

De senaste dagarna har en fembarnsmamma blivit mördad i Göteborg och en fjortonåring träffats av en kula vid en pizzeria i Borås. Brottsligheten måste bli valet stora fråga.
Sverige • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Det dödliga skjutvapenvåldet har ökat kraftigt under första halvåret.
Det dödliga skjutvapenvåldet har ökat kraftigt under första halvåret.Foto: Johan Nilsson/TT

Trettiofyra döda på sex månader. Det dödliga skjutvapenvåldet har ökat kraftigt under första halvåret jämfört med samma period förra året, rapporterade Dagens Nyheter i måndags. Polisen har, enligt samma artikel, i dagsläget 254 pågående utredningar som gäller mord och mordförsök kopplade till gängkriminalitet (DN den 1 augusti).

Och lite tyder, dessvärre, på bättre tider. Dagarna runt och efter DN:s publicering har vi kunnat läsa om det ena omskakande våldsbrottet efter det andra.

Annons

I lördags sköts en man i 20-årsåldern till döds i stadsdelen Vivalla i Örebro och i Stockholmsförorten Farsta hittades en man i 20-årsåldern skottskadad utomhus. Dagen efter, vid 22.30 på söndagskvällen, inkom flera larm om skottlossning vid Mälartorget i Köping.

På måndagseftermiddagen hittades en död man i 20-årsåldern i ett grönområde vid Lindängsbadet i Malmö. Han är känd av polisen sedan tidigare och misstänks ha blivit mördad. ”Våldet har eskalerat under de senaste veckorna. Vi har just nu flera konflikter mellan kriminella nätverk i Malmö”, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad polischef i Malmö till Tidningarnas Telegrambyrå (den 2 augusti).

”Några dagar i Magdalena Anderssons Sverige talar sitt tydliga språk om hur hon, Stefan Löfven, Anders Ygeman och Morgan Johansson har misslyckats fundamentalt.”
Anders Gustafsson

Dagen därefter träffades en fjortonårig pojke av en rikoschett från ett avlossat vapen vid en pizzeria i Borås. Vid samma skjutning träffades också en man inne på pizzerian, född 1996, av minst två kulor, en i benet och en i bålen. Två skjutna var dock rena rama turen. Att döma av antalet hylsor från avlossade patroner så var det var ren tur att inte fler skadades eller dödades vid skjutningen, rapporterar Svenska Dagbladet (den 3 augusti).

Och den som bläddrar igenom nyhetsarkivet från de senaste dagarna finner därutöver mycket.

Det mest exceptionella våldsbrottet är ingen skjutning. I lördags eftermiddag blev en kvinna i 40-årsåldern ihjälkörd av en bil på Långströmsgatan på Hisingen. I bilen satt kvinnans båda söner. De ställdes under onsdagseftermiddagen inför häktningsdomstolen i Göteborgs tingsrätt, misstänkta för mord och försök till mord. Det mesta tyder på att mordet på kvinnan har hedersmotiv. Heder, att mörda sin egen mamma?

Land och rike runt återfinns notiser om allvarliga våldsbrott. I Kristianstad vårdades en man för allvarliga skador efter ett våldsbrott. I Malmö tog sig en knivskuren man i 25-årsåldern till sjukhus på måndagskvällen. I Asarum knivskars en man i bröstkorgen under tisdagskvällen. En man i 50-årsåldern hittades strax efter midnatt, natten till torsdag, knivskuren vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Samma natt använde fem maskerade gärningsmän tillhyggen för att misshandla tre personer i Falun.

I det stundande riksdagsvalet måste brottsligheten i allmänhet och gängvåldet i synnerhet bli den stora valfrågan. Kampen mot hedersrelaterat våld, som förstör så många unga flickors och kvinnors liv, måste prioriteras – en brottslighet som alltför länge förträngdes ur det kollektiva medvetandet på grund av rasism-anklagelser.

Och ansvar måste nu utkrävas av de politiker som under åtta år talat om att den tar ”brottsligheten på allvar”, att det är ”oacceptabelt” och att ”man ska vända på alla stenar”. Några dagar i Magdalena Anderssons Sverige talar sitt tydliga språk om hur hon, Stefan Löfven, Anders Ygeman och Morgan Johansson har misslyckats fundamentalt.

Sverige ska vara Europaledande på företagande, forskning, innovationer – inte ligga i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons