Annons

Naomi Abramowicz: Naomi Abramowicz: Rikta ilskan mot den ryska regimen

Rikta ilskan mot Rysslands krig mot de ansvariga. Inte mot ryssar i allmänhet.
Naomi AbramowiczSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 7 mars 2022
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ansvarig.
Ansvarig.Foto: Alexander Zemlianichenko

Elena är förtvivlad. Det var hennes dröm att öppna en rysk restaurang i Sverige. Men sen den ryska invasionen av Ukraina har hon, som ägare av en rysk restaurang i Stockholm, utsatts för hat och hot dagligen. Och kunderna har försvunnit. Trots att hon inte har något med Vladimir Putin eller hans krig att göra. ”Hata inte oss, det var inte vi som gjorde det”, säger hon i en intervju (SVT 3/3).

Annons

En rysk kvinna på Gotland, som vill vara anonym, beskriver den skam som hon känner över Kremls krig (P4 Gotland 25/2). Hon vill inte uppge sitt namn. Dels av rädsla för repressalier från den ryska regimen om hon yttrar sin kritik publikt, dels av rädsla för att någon ska bränna ner hennes hus eller att hon ska bli utsatt på annat sätt.

De är sannolikt inte de enda ryssarna i Sverige som känner sig oroliga eller rädda nu när kriget blir alltmer barbariskt för var dag som går. Det är dessvärre en logik som känns igen från andra krig och konflikter. Diasporagrupper får ofta ta emot den ilska som i stället borde riktas mot hemlandets makthavare. Det spelar ingen roll vad de själva tycker, det räcker med att de ses som representanter för en orättfärdig regim för att de ska riskera att drabbas.

Att människor känner en vrede över Rysslands krig mot Ukraina är högst förståeligt. Men det vore beklagligt om precis allt och alla med en koppling till Ryssland blir måltavlor i samband med kriget, trots avsaknad av band till regimen.

Tvärtom skulle det kunna få motsatt effekt. Det skulle enbart bidra till att stärka det ryska propagandamaskineriet. De senaste 20 åren har nämligen Vladimir Putin och hans lakejer försökt sprida en bild av att ”russofobin”, ett uttryck som ska ha myntats av ett av Putins tidigare sändebud i Västeuropa, ökar runtom i världen. Putin använder det både som förevändning för att försvara vad han kallar för ryska intressen och som ett sätt att bemöta omvärldens legitima kritik mot Ryssland. I hans ögon kan det mesta kallas för russofobi. Samma begrepp används gärna av den ryska ambassadören i Sverige, Viktor Tatarintsev, när han ska beskriva hur Ryssland porträtteras i svenska medier.

Självklart ska man kunna diskutera vilka kulturella utbyten som är lämpliga att genomföra med ett land som har startat ett krig som bryter mot alla folkrättsliga principer. För att ytterligare isolera Putin bör man vara skeptisk till allt som kan gynna den ryska regimen, eller som har kopplingar till den ryska statsmaktens intressen. Däribland regimtrogna kulturarbetare eller idrottsevenemang som används för att smörja det ryska PR-maskineriet.

Men det betyder inte att alla med minsta koppling till Ryssland ska ställas till svars för vad som nu sker i Ukraina. Låt inte vreden över Putins krig drabba vanliga ryssar, som inte har något med Kreml att göra.

Annons
Annons
Annons
Annons