GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När kommer de grönas vitbok?

Svenska Kraftnät varnar nu för att delar av elnätet i södra Sverige kan kopplas bort under hösten och vintern till följd av elbrist. För inte så länge sedan hade Sverige ett av världens bästa och mest robusta energisystem – innan fanatiker förstörde vårt elsystem.
Ledare • Publicerad 23 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Elkrisen kan komma att förvärras till hösten och vintern. Vi hade behövt ha kvar de nedlagda kärnkraftsreaktorerna.
Elkrisen kan komma att förvärras till hösten och vintern. Vi hade behövt ha kvar de nedlagda kärnkraftsreaktorerna.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Elpriser har nu under lång tid skapat rubriker och har fortsatt att göra så under sommaren.

Situationen kan dock förvärras väsentligt till hösten och vintern om gasleveranserna från Ryssland uteblir och Västeuropa drabbas av köldknäppar som får vindkraften att stå stilla. Elpriset i Sverige kan i sådana lägen tillfälligt rusa upp till extrema nivåer på 10-15 kronor per kWh, rapporterade Sydsvenskan i veckan (dem 21 juli).

Priset på elen är dock bara ett av orosmolnen som tornar upp sig för hushållen och näringslivet. Ett annat orosmoln är om elen över huvud taget kommer att räcka till. För under hösten och vintern, varnar nu statliga Svenska kraftnät, kan situationen uppstå att delar av elnätet i södra Sverige kopplas bort – genom så kallade kontrollerade strömavbrott – under de så kallade topplasttimmarna.

”Vi har aldrig tidigare kopplat bort förbrukning i Sverige till följd av för låg elproduktion. Det kan komma att ske för första gången nu i höst”, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät, till Sydsvenskan med anledning av en rapport från Svenska Kraftnät om kraftbalansen på den svenska elmarknaden (Sydsvenskan den 21 juli).

Sådant händer väl bara i u-länder? Ja, det trodde man.

Sorgligt nog hade Sverige inte alls behövt befinna sig i detta mycket besvärliga läge om politikerna bara spelat sina – förlåt våra – kort rätt.

I boken Elsystemkrisen, som kom tidigare i somras, beskrivs det svenska elsystemet runt år 1990 enligt följande: ”det svenska elsystemet vid ingången till nittiotalet var mer eller mindre färdigbyggt. Med storskalig vattenkraft, som i hög grad gick att reglera, och kärnkraft, som storskaligt tjänade som baskraft, hade Sverige en lösning som i ett systemperspektiv var perfekt.”

Samma omdöme fällde professor Jan Blomgren i en essä publicerad i fjol: ”Vi hade genom kombinationen vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme ett urstarkt system för elproduktion, som redan då var till 98 procent fossilfritt. Detta kombinerades med ett världsledande elnät, väl genomtänkt både tekniskt och geografiskt” (Smedjan den 21 maj 2021).

Men i stället för att förvalta ett ”perfekt”, ”urstarkt” och ”väl genomtänkt” system har en liten grupp fanatiker – kärnkraftsmotståndarna – tillåtits ha ett avgörande inflytande över vår grundläggande elinfrastruktur. Värst drabbade av detta är vi i södra Sverige där sammanlagt sex kärnkraftsreaktorer – vid Ringhals, Barsebäcks och Oskarshamns kärnkraftsverk – tagits ur drift sedan 1999.

Miljöpartiets Märta Stenevi beskyllde i veckan de andra partierna för att ha ”hål i huvudet” och menade att deras politik var irrationell och populistisk och helt verklighetsfrånvänd (Aftonbladet den 20 juli). Men om det är något som sannerligen varit ”hål i huvudet”, ”irrationellt” och ”helt verklighetsfrånvänt” så är det att, direkt eller indirekt, fört en politik som lett till att 100 procent fossilfri och storskalig elproduktion lagts ner samtidigt som det råder klimatkris och samhället skriker efter el.

Att partier tar fram så kallade vitböcker för att klarlägga problematiska delar av sin historia är vanligt förekommande. När kommer vitboken över de grönas energipolitik? Vid det första kontrollerade strömavbrottet i södra Sverige? Annie Lööf och Märta Stenevi kan med fördel ta fram den tillsammans.

Anders GustafssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.