Annons

Nato gör Sverige till humanitär maktfaktor

Socialdemokraterna värkte fram ett nödvändigt beslut. Nu kan Sverige på allvar stå upp för fred och säkerhet i Europa.
Ledare • Publicerad 15 maj 2022 • Uppdaterad 16 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Snart i allians.
Snart i allians.Foto: Henrik Montgomery/TT

Söndagens Nato-besked från Socialdemokraterna var väntat efter de senaste veckornas hastiga omsvängning, där även socialdemokratiska duvor som Margot Wallström och Jan Eliasson vände och ställde sig bakom Nato-.medlemskapet. Regeringens ministrar hade däremot inte yttrat orden ”Ja till Nato” före söndagens möte, bara förklarat varför det vore bra. Socialdemokraterna är onekligen ett säreget parti.

Det är oppositionen och Finland – inte minst dess socialdemokratiska statsminister Sanna Marin – som på allvar har lett den svenska socialdemokratin och regeringen mot den nödvändiga slutsatsen. Freden i norra Europa, Norden och Sverige försvaras bäst tillsammans. För det finns en organisation, Nato, några alternativ finns inte.

Annons

De interna konvulsionerna har handlat om identitet, där en rätt stor del av socialdemokratin kidnappats av tanken att utan medlemskap i försvarsalliansen har Sverige en stark position för att bidra till fred och nedrustning i världen. Det budskapet har upprepats år efter år, valrörelse efter valrörelse, regeringsförklaring efter regeringsförklaring. Det är en del av föreställningen om Sverige som en unik humanitär stormakt. Nu tenderar auktoritära ledare och diktatorer ha en alldeles egen uppfattning om humanitet och om Sveriges plats som moraliskt rättesnöre. Den brukar som regel gå ut på att pengar är alltid bra att få. Därefter klingar intresset för svensk inblandning i de interna affärerna av.

Som en del i den västliga försvarsalliansen får Sverige större vikt och plats där de avgörande besluten för upprätthållande av fred fattas. Att demokratierna behöver stå enade för att ha möjlighet att möta kriminella regimers offensiva brutalitet är inte en sanning som kom till den 24 februari 2022. Det som inträffade då ledde emellertid till ett drastiskt uppvaknande ur drömmen om att det är skillnad på gångna tiders diktatorer och dagens. Till ett eventuellt förhandlingsbord måste man ha kraft med sig, enbart ord väger mycket lätt i sammanhanget. För diktaturen är orden ett lögnens redskap.

Nato är ingen perfekt organisation, alla dess medlemmar är inte demokratiska föredömen, imperfektioner har redan uppenbarat sig och fler kommer att dyka upp under anslutningsprocessen och senare. Nato-medlemskap innebär ingen garanti för fred. Men det är det närmaste vi kommer. Som medlem i en solidarisk organisation av fristående nationer får Sverige ett inflytande vi tidigare har saknat. Den långtgående Nato-anpassningen av försvaret kommer att kunna nå sin fulla potential när kartan anpassas efter terrängen.

Sverige kommer att bidra till fred och säkerhet inte enbart på hemmaplan utan också för våra europeiska och nordamerikanska vänner. Sverige blir fullt ut solidariskt med de länder som är närmast att utsättas för Rysslands imperialistiska ambitioner. Nato gör Sverige till mer av en humanitär makt, om än inte stormakt.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons