Annons

Nya skatter klarar inte välfärden

Statsminister Fredrik Reinfeldt vädjar till svenskarnas hjärtan.
Ledare • Publicerad 21 augusti 2014

Den extrema situationen i Mellanöstern gör att antalet flyktingar som söker en säker tillvaro kommer att öka. Den som tar del av rapporterna från Islamiska statens slakt av människor kan inte tveka om behovet och den moraliska skyldigheten att hjälpa till.

Flyktingmottagandet hotar inte det svenska välfärdssystemet, men det gör prioriteringar nödvändiga. I det korta perspektivet betyder det ökade kostnader för stat och kommun. Det kan betyda nya skatter och att reformer som kostar pengar skjuts upp.

Annons

Alliansregeringen anser sig inte kunna klara av att finansiera ett ökat flyktingmottagandet utan att höja skatter. Fredrik Reinfeldt och hans regeringskamrater vill inte röra utlovade investeringar i infrastruktur eller satsningar på utbildningsområdet. Och Nya Moderaterna tycks inte heller övertygade om att effektiviseringar i den offentliga sektorn kan hålla tillbaka skattenivåerna. Då återstår höjda skatter.

I skånska kommuner och i regionen har vi under den gångna mandatperioden redan sett hur skatterna på löner och pensioner ökat. Allianspartierna med Miljöpartiet höjde skatten i regionen med 30 öre och i Folkpartiledda Kristianstad ökade skatten med 60 öre. Och mer kan komma, i regionen och i kommuner.

Det är ingen tvekan om att vissa sektorer inom landsting och kommun kan behöva mer resurser. Men det hindrar inte att det finns områden där pengar som borde gå till väsentligheter används till annat. Byråkratin kan minskas. Att offentliga förvaltningar ska ligga på de bästa adresserna kan ifrågasättas. Lokaler borde kunna utnyttjas smartare genom samarbete mellan skolor, institutioner och myndigheter. I flera kommuner tar kommunala investeringar i nöjesanläggningar resurser från kärnverksamheter.

Att höja skatterna på dem som arbetar och på dem som anställer är inte bara dåligt för individer och ekonomins tillväxt, det är också direkt usel integrationspolitik.

Alliansen kan inte röra jobbskatteavdragen, själva grunden i arbetslinjen. I stället letar man efter nya skatter. Bankskatt är en sådan idé som lånats från Socialdemokraterna. Den anses ofarlig då den inte utlöser någon proteststorm hos väljarna. Det lär inte heller ny skatt på kommersiella fastigheter göra. Det spekuleras också i begränsning av ränteavdragen på lån, riktat mot dem med de största lånen.

Det är inga feta kassakor som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har hittat. Så är det inte heller nya och höjda skatter som är svaret på hur Sverige ska fortsätta vara ekonomiskt framgångsrikt. Tvärtom är det viktigt att fortsätta sänka skadliga skatter på arbete, företagande och investeringar. Det borde även en pressad statsminister våga stå upp för.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons