Annons

Sofia Nerbrand: Oförändrad skatt är alls ingen seger

Region Skåne behåller skattesatsen på 11,18 kronor 2023 tack vare M, L, C, KD och SD. Men hur används miljarderna?
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 29 november 2022 • Uppdaterad 30 november 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Styret för Region Skåne behöver se till att skattepengarna används mer effektivt.
Styret för Region Skåne behöver se till att skattepengarna används mer effektivt.Foto: Johan Nilsson/TT

Nästa år får skåningarna fortsätta att betala 11,18 kronor av varje intjänad hundralapp till Region Skåne. M, L, KD, C och SD klubbade med stor majoritet igenom en oförändrad skattesats på tisdagens fullmäktigesammanträde.

Miljöpartiet ville däremot höja den med 30 öre, Socialdemokraterna med 33 öre och Vänsterpartiet med hela 70 öre. Som om fler skattekronor skulle kunna användas som ett magiskt spö för att trolla bort de långa vårdköerna. Just nu väntar uppåt 30 000 skåningar på att få sin behandling inom 90 dagar såsom vårdgarantin stipulerar. Det är upprörande många.

”Som om fler skattekronor skulle kunna användas som ett magiskt spö för att trolla bort de långa vårdköerna.”
Annons

De får lida och kan kanske inte arbeta under tiden. En del hinner rent av dö i kön. Några, som Gustaf Lovén i Åhus (Kb/Nsk 22/11), använder sina sparpengar för att betala för sin operation. Och samhället får betala i form av sjukpenning, uteblivna arbetsinsatser och frustrerad vårdpersonal. Plus en allmän fråga: Vad f-n får vi för pengarna?

Region Skåne omsluter svindlande 47,8 miljarder kronor, varav 41,5 går till vården. Skatten har höjts två gånger under det senaste decenniet – av borgerliga styren – och antalet anställda har ökat från 33 000 till 36 000. Och i valrörelsen tävlade M och S om att lova flest nyanställningar.

Moderaternas förstanamn, regionrådet Carl Johan Sonesson, menar dessutom att det inte är läge att försöka sänka skatten (Sydsvenskan 26/8). Så låter det numera från det gamla skattesänkarpartiet.

Samma dag som regionfullmäktige träffades kablade presstjänsten ut att Region Skåne har lyckats använda betydligt mindre energi i sina verksamheter under senare tid. Bland annat har man genomfört energironder för att se till att ventilation och belysning inte står på i onödan. Gammal utrustning byts ut mot ny, energisnål teknik.

”Uppmaningarna om att spara el tycks ha fått bra fäste inom organisationen”, kommenterar fastighetsdirektören Magnus Windblixt. Analysen visar att ett ändrat beteende hos medarbetarna har bidragit starkt till de goda resultaten.

Får man lov att föreslå att Region Skåne gör en liknande genomlysning av sjukvårdsorganisationen? Hur läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, labbpersonal med flera använder sin arbetstid är nog så viktigt som hur många de är. Får de inte rätt förutsättningar att jobba effektivt blir det en dyr historia för skåningarna. Vi får vänta på vård och betala onödigt mycket i skatt.

Att skatten hålls oförändrad kan ju kännas som en respit när alla andra priser går upp, men de som styr regionen får inte komma undan för enkelt: När införs moderna journalsystem? Hur kan fler patienter enklare få vård utanför regionen? Hur kan fler privata aktörer hjälpa till? Hur kan regionerna bli bättre arbetsgivare och behålla personalen? Hur kan fler få ett jobb och bidra till tillväxt och skatteintäkter i Skåne? Och när kan skatten sänkas?

Annons
Annons
Annons
Annons