Annons

Petter Birgersson: Osäkerheten påtaglig till vänster

Magdalena Andersson samlade sina kamrater till vänster för att klargöra hur Sverige ska höja sin säkerhet. Det klargjorde snarare hur osäkert det ser ut till vänster.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 13 september 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Vill lugna främmande makt genom att utvidga lagen om hets mot folkgrupp.
Vill lugna främmande makt genom att utvidga lagen om hets mot folkgrupp.Foto: Anders Wiklund/TT

Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V) och Märta Stenevi (MP) intog pressrummet i riksdagen för att tala om att Ulf Kristersson inte har hanterat den säkerhetskris som kopplas till koranbränningarna tillräckligt resolut. Med inledande ord om samling istället för splittring tog den förra statsministern sedan fart för att förklara hur misslyckat den nuvarande regeringen hanterat situationen. Att utreda en ändring i ordningslagen är inte nog, konstaterade hon. Andersson förklarade också att Sverigedemokraterna och Richard Jomshof – justitieutskottets ordförande (SD) – utgör själva problemet.

Magdalena Andersson försökte visa upp en slags enad opposition. Hon hade dock inte med sig Centerpartiet. Det framstod dessutom som högst oklart vad exakt de tre partiledarna till vänster förespråkar för gemensamt alternativ.

Annons

Andersson talade om att regeringens utredning om ordningslagen är för långsam och för smal. Hon verkade vilja ha hårdare tag, snabbare. Som Danmark, fast ändå inte. Ingen reporter lyckades ställa en tillräckligt bra fråga för att få något svar. Kanske för att det inte finns.

Märta Stenevi menar å sin sida att en utökning av ordningslagen, så att en bedömning för rikets säkerhet ska kunna göras, är ett allvarligt ingrepp mot yttrandefriheten. I dag kan det bara göras gällande den lokala säkerheten,. Stenevi ser däremot gärna en skarpare lagstiftning när det kommer till hets mot folkgrupp.

Just det resonemanget är värt att titta vidare på.

I en intervju i SVT:s 30 minuter svarade Märta Stenevi på en fråga om Richard Jomhofs tweet angående islam ”denna antidemokratiska våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi”. Stenevi hävdade då att: ”Det här är en kritik som skulle kunna vara en kritik av alla de tre stora patriarkala religionerna och deras skrifter.” Stenevi föreföll därmed i sak hålla med Jomshof om just den tweeten, förutsatt att den hade riktats mot fler religioner. Samtidigt menar Stenevi att Jomshof med hela sin gärning hetsar mot muslimer som grupp. Och för att motverka det senare vill hon ha en hårdare lagstiftning gällande hets mot folkgrupp.

Stenevi verkar mena att en utökning av lagstiftningen kring hets mot folkgrupp skulle innebära att religionskritik värnas, ge ett skydd för minoriteter och vara ett sätt att visa främmande makt att de inte har påverkan på svensk yttrandefrihet. Det är inte helt självklart hur det hänger ihop.

Nooshi Dadgostars ställning i frågan förblev oklar. Hon talade om ett SD som aktivt eldar på konflikten och att barn behöver ha trygghet i skolan. Något förslag i den aktuella frågan framkom inte. Däremot stod det klart från Dadgostar att Kristerssons regering är ett allmänt elände.

En samlad oppositionell linje var därmed svår att urskilja. Någon egentlig gemensam plan för att få främmande makt, islamistiska stater och islamistiska organisationer att sluta hota Sverige har vänsterpartierna inte.

En sak var dock uppenbar. Avsaknaden av fokus på de verkliga problemen. Det att upplopp, våld mot poliser och uppeldade bilar är det som skadar. Det finns ju ett val att göra i att negligera koranbränningar, i att inte elda upp vanliga invånares bilar och i att inte attackera polisen.

Annons
Annons
Annons
Annons