Annons

Petter Birgersson: Osäkert styre i Ystad efter Bendz

Kristina Bendz lämnar sin post i mars kommande år. Det efter en längre tid i Ystadspolitiken som präglats av svajiga minoritetsstyren och hårda politiska duster.
Ledare • Publicerad 11 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Lämnar i mars.
Lämnar i mars.Foto: Carl Johan Engvall

Vem som ersätter Kristina Bendz är högst osäkert innan ens väljarna har hunnit gå till valbåsen. Bendz kommer nämligen att lämna sitt uppdrag i mars, det meddelade kommunalrådet vid en presskonferens på onsdagen. I Ystad uppstår därför politisk hetta redan våren 2022. Och kanske innan dess.

För blir det ens en moderat som efterträder Bendz? Ystad har den senaste tiden letts av ett minoritetsstyre som ofta har en majoritet emot sig, inte ens Sverigedemokraternas röster räcker för styret sedan Göran Göransson, tidigare KD, blivit vilde i kammaren. Det är minst lika rafflande som i Sveriges riksdag.

Annons

Den typen av politiskt skådespel, med oppositionsbudgetar som fått stöd och omröstningar som har varit ovissa in i det sista har präglat stora delar av Kristina Bendz tid i Ystadspolitiken. Väljarna har inte gjort det lätt för de folkvalda och de folkvalda har inte alltid levt upp till förtroendet.

Det är inte enbart den senaste mandatperioden som har varit stökig. Det har varit hårda ord, bland annat mellan förra kommunalrådet Kent Mårtensson (S) och Kristina Bendz. Alla slag har inte haft önskvärd träffsäkerhet, men det har också varit kamp i frågor som haft avgörande betydelse för Ystads utveckling och dess invånare. Arena och badanläggning plus hamnutbyggnad och ny hamnstad innebär inte enbart förändring utan är också en del i att Ystads skuldsättning har accelererat. Det är något som generationen Mårtensson och Bendz nu överlämnar till de efterkommande.

Det har också i Ystad rått en dubbelmoral i förhållande till Sverigedemokraterna som har varit i det närmaste komisk, möjligen tragikomisk. I samband med hamnomröstningen nådde den sin topp eller botten, beroende på hur man ser det, när Socialdemokraterna fick genom sin budget efter vädjande till SD om stöd.

Ystad ska nu ledas av en nya namn. Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har att ladda om. Det finns möjlighet att forma ett nytt program som ser till att Ystads expansion sker i en takt som kommunen klarar av och mår bra av. Där skuldsättningen hålls under kontroll, där kärnverksamhet är allt och där näringslivets roll ytterligare lyfts, både som tillväxtfaktor och som stödjare till kultur och idrott. Staden skulle må bra av att de styrande funderade än mer på året-runt-livet för de skattebetalande medborgarna.

Socialdemokraterna och den övriga oppositionen – som nästan redan i dag styr kommunen – kan förhoppningsvis lämna rikspolitikens gyttjebrottningstaktik och lansera någon form av konstruktiv plan för sitt Ystad.

En första indikation får vi i mars. Om det nu blir som Kristina Bendz planerat.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons