GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Petter C Larsson: Full beslutsamhet mot Putin

Det går riktigt dåligt för Vladimir Putin och hans anhängare, inte bara i Ukraina utan i ökad politisk utsträckning även i hemlandet Ryssland.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad onsdag 13:19 • Uppdaterad onsdag 14:48
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin.

Den senaste tiden har ryska lokala politiker vågat uttala sin avvikande mening mot Putin och mot kriget i Ukraina. Att detta sker i blygsam men tilltagande omfattning är väldigt positivt. Det görs alltså trots en överhängande risk för att personer som protesterar ska bli gripna och anklagade för att inte vara lojala sitt land.

I Ukraina fortsätter kriget, och det går inte alls som Moskva hade önskat sig. Tvärtom.

På onsdagsmorgonen höll Putin ett tal till den ryska nationen där han adresserade kriget. Min tolkning av talet är att Putin är fullt införstådd med att det håller på att gå helt åt skogen för det krig som han så propagandistiskt kommit att kalla en specialoperation.

Den ryska stridsmakten har ett bemanningsproblem och behöver mer personal på det ukrainska slagfältet. Därför deklarerade Putin att han har beslutat om partiell mobilisering i Ryssland och att reservister kommer att kallas in för att tjänstgöra i Ukraina.

Han markerade att detta behövde gå snabbt och med illa dold omvänd retorik att det var viktigt att försvara de områden och de människor som snart är att betrakta som en del av Ryssland. Det handlar alltså enligt Putin inte om anfall utan om försvar.

Vidare höjde den ryske presidenten tonen ytterligare vad gäller bruket av alla till buds stående medel, inklusive kärnvapen. Han hotade specifikt väst genom att deklarera att inom ramen för vissa komponenter knutna till kärnvapenarsenalen ligger Ryssland före västmakterna och antyder alltså att Ryssland skulle ha avskräckande fördelar i en duellsituation eller i varje fall faktiskt kunna åsamka även väst betydande skada.

Putin markerade vidare tydligt sitt missnöje mot att Ukraina åtnjöt stöd i form av västligt sponsrade strategiska drönare samt vapensystem med lång räckvidd. Den senaste tiden har ukrainsk trupp lyckats återerövra politisk och reellt viktig terräng, man har även nedkämpat flertalet ryska stridsflygplan mycket tack vare dessa och andra system.

Det är viktigt att vi som betraktare förstår att just vapensystem med lång räckvidd samt möjlighet till fjärrspaning och bekämpning genom drönare fortsätter att vara kritiska framgångsfaktorer för Ukraina eftersom de medför ökade möjligheter att på djupet slå mot de ryska truppernas försörjningslinjer. Utan försörjning sjunker moralen, utrustning kan inte brukas och det psykologiska övertaget hamnar i större utsträckning hos Ukraina. Och detta tillsammans med intensifierade strider kan i förlängningen avgöra kriget.

Putin kommenterade även förekomsten av attacker in över ryskt territorium som något som motiverade mobiliseringen. Återigen, att kunna genomföra attacker mot ryska försörjningslinjer inne i Ryssland reducerar de ryska stridskrafternas förmåga i Ukraina och är en del av den ukrainska framgången.

Sammantaget visar onsdagsmorgonens tal att den ryska ledningen är rejält skakad av de ukrainska truppernas framgångar, att man inser att den ryska stridsmakten riskerar att helt tappa bollen i Ukraina och man behöver därför öppna för större militära grepp. Men det betyder också att fler ryska medborgare kommer att dödas och att den ryska befolkningen kommer att förlora söner och döttrar. Min bedömning är att missnöjet mot Putin och hans ledning kommer att sprida sig i Ryssland sakta men säkert. Detta är början på slutet på eran Putin.

Vad betyder detta för oss i Sverige? Vi behöver nu kraftsamla ytterligare resurser för att stödja Ukraina med precis det som de behöver; avancerade och moderna vapensystem med lång räckvidd. Det är dags att vi går från ”lagom” till att bli förbannade och stötta Ukraina med det som behövs och gör mest skillnad på slagfältet. Vi som befolkning behöver minska oron för vad Ryssland kan göra och i stället beslutsamt sluta upp på allvar för Ukraina.

Petter C Larsson är risk- och säkerhetsexpert

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.