Annons

Petter C Larsson: Petter C Larsson: Ny fas i kriget

Vi måste vara beredda på att kriget kommer att bli värre innan det blir bättre.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 12 oktober 2022
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Krim-bron 9 oktober.
Krim-bron 9 oktober.

Vi behöver vara vaksamma på fortsatt aktivitet från rysk sida rörande vår svenska kritiska infrastruktur, vårt psykologiska välbefinnande, vår försvarsvilja, vår uthållighet för egna säkerhetsåtgärder samt för vårt fortsatta militära stöd till Ukraina. Inte bara sabotaget mot Nord Stream 1 och 2, utan även andra, skeenden medför att kriget förändrats. Det kommer tyvärr att bli värre innan det blir bättre. Men bättre blir det.

I Ukraina har det ryska militära ledarskapet igen bytts ut och Surovikin; en riktig krigshetsare har utsetts till chef. Denne kommer att vilja visa vad han går för och tyvärr är det rimligt att förvänta sig hårdare, ännu mer obehagliga och tuffare angrepp på djupet i Ukraina. Det innebär med stor sannolikhet ytterligare attacker mot Kiev samt andra stora städer.

Annons

Bland ultranationalisterna och hökarna i Rysslands maktelit har fler och högre röster börjat tala om att faktiskt nyttja taktiska kärnvapen i Ukraina. Med skarpa uttalanden gör amerikaner och NATO allt de kan för att desarmera detta handlingsalternativ.

Samtidigt utbryter det sedan en tid i Ryssland inrikes protester och demonstrationer mot det ryska kriget. Dessvärre sker dessa framför allt på grund av den snabba mobiliseringen och inte primärt mot kriget i sig själv. Huruvida dessa protester får verkligt genomslag och påverkan på den ryska makteliten återstår att se men det ser blygsamt lovande ut, även om det är alldeles för tidigt att bedöma var det kommer att landa.

Sprängningen av bron till Krim kommer att utnyttjas i den ryska krigsretorik som går ut på ännu hårdare tag. Detta i kombination med att fortsatta strider i de nyligen olovligen annekterade ukrainska områdena numera av ryska ledarskapet beskrivs som ”en ökning av angrepp på rysk mark” och därför också ses som intäkt för än hårdare angrepp på Ukraina.

Sammantaget ökar detta risken för ytterligare rysk terrorkrigföring och i förlängningen och i värsta fall ett i mina ögon desperat bruk av massförstörelsevapen. Men innan vi eventuellt når dit behöver den nye ryske befälhavaren för kriget i Ukraina i Putins ögon få prövas och ges en chans”. Så hårdare och fler raket- och robotanfall, fler mordförsök på den ukrainska ledningen och mer terrorbombning.

Innan bruket av massförstörelsevapen kan vara aktuellt för den ultranationella ryska eliten spekulerar i varje fall jag att Belarus kommer att ge sig in i kriget; därför är det viktigt att följa Belarus beteende noga.

Ur ett risk- och säkerhetsperspektiv håller vi ögon och öron öppna för kommande sabotage i Europa som det går att anta (men ej bevisa) har Ryssland som utförare eller beställare.

Det vore olyckligt om Ryssland på allvar börjar genomföra dolda sabotage eller mord i Europa; då det riskerar att splittra EU-ländernas medborgare.

Vi som samhälle behöver vara på tå och hantera incidenter kopplat till vår energiinfrastruktur och andra samhällsbärande tjänster. Vi behöver vara så samlade vi bara kan, det är så vi vinner och tar oss igenom denna period av osäkerhet i Europas historia.

Petter C Larsson är risk- och säkerhetsexpert, bosatt i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons