GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Petter C Larsson: Ta medborgarna på allvar

Jag vill belysa tre frågor som jag tror är särskilt viktiga för vårt samhälle. De kräver politiker som tar oss medborgare på allvar.
Petter C Larsson
Gästkrönika • Publicerad 5 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Rustad för röstning.
Rustad för röstning.Foto: Christine Olsson/TT

De flesta seriösa politiker pratar om att skjutningar och sprängningar på våra gator och torg ska stoppas, bara just de får makten i valet. Få eller ingen talar om hur de ska stoppa den narkotika som fungerar som primus motor för skjutningar och sprängningar, och mer eller mindre flödar fritt in över våra alldeles för obevakade gränser.

Min övertygelse är att innan vi som samhälle fått bättre grepp om införseln av narkotika i landet kommer vi inte att få bukt med gängbrottsligheten. Jag saknar en nyanserad diskussion om kampen mot gängen, men än mer om hur vi ska reducera deras möjlighet att tjäna pengar på narkotika.

En annan brännfråga för oss som samhälle är den om vår energiförsörjning. Jag önskar att vi som väljarkår blir bättre på att förstå den nära kopplingen mellan samhällets energiförsörjning och landets säkerhet och integritet. Kan vi inte ta hand om oss själva vad gäller energiförsörjning uppstår kritiska beroenden till andra länder. Är man inte vaksam kan dessa beroenden snabbt förändras på ett sätt som hotar vårt lands integritet och vår nationella säkerhet. Som bekant är detta är inte längre ett långsökt otroligt scenario utan verklighet här och nu. I valrörelsen saknar jag ett trovärdigt, nyanserat och seriöst samtal om hur vi som samhälle skall ta oss igenom vinterns skyhöga elpriser. Energifrågan är inte en fråga som vi kan ducka och det är synd att den inte är mer framträdande i det kommande valet.

En tredje fråga är förtroendet för landets politiker. Ju närmare valdagen vi kommer tar de olika partiföreträdarna till högre och högre brösttoner mot varandra. Senast i fredags valde landets försvarsminister att beskriva ett annat parti som ett säkerhetshot mot Sverige. I samma sekund tog försvarsministern över en tolkningsrätt, som i mina ögon tveklöst ska finnas hos våra säkerhetsmyndigheter och enbart där. Om ett parti utgör en säkerhetsrisk för Sverige ska det budskapet komma från relevanta myndigheter och inte från en partiföreträdare som desperat verkar kämpa om röster i valrörelsens slutskede. Visar det sig att det ligger någon sanning i påståendet behöver naturligtvis berörda myndigheter på det sätt som är möjligt berätta det för oss som väljare.

Den svenska väljarkåren förtjänar mer sansade och mindre desperata politiker, oavsett partifärg. Som väljare känner jag mig ibland som någon sorts boskap som med lock och pock skall fösas i en riktning som oundvikligen skall sluta med att jag genom min röst ska ge ett eller annat parti makten.

Jag skulle vilja känna att våra politiker gav uttryck för större respekt för oss väljare. Detta skulle göras genom att verkligen berätta och beskriva hur de tänker att de, tillsammans med oss väljare, ska föra Sverige till ett mer robust och välmående land.

Jag tror att vi i det publika politiska samtalet behöver komma längre bort från glättighet, ytlighet och snabbhet och närmare ett nyanserat, djupgående och kompetent publikt samtal.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.