Annons

Politikens rätta roll

Meningen är att samhället ska fungera med hjälp av politiken. Inte att samhället ska fungera trots politiken.
Ledare • Publicerad 13 januari 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Fundamenten måste stå.
Fundamenten måste stå.Foto: Johan Nilsson/TT

Det mesta av verksamheten som håller landet i gång fortgår utanför politiken. Den stora massan av arbetande svenskar ägnar dagarna åt att hjälpa andra människor, producera varor, leverera tjänster och till att utveckla sina verksamheter – allt utan någon större tanke på förehavandena i den politiska maktens centrum. De inte bara försörjer sig själva utan de betalar också för att hålla hela samhället i gång. De betalar för att ge andra stöd men i minst lika stor grad för egen trygghet. De betalar för det system politikerna är satta att administrera.

Det sista är självfallet en viktig roll. Det politiska uppdraget är att upprätthålla de grundläggande strukturerna som gör att människorna där ute inte behöver lägga allt för mycket energi och tankar på att vara oroliga för att förutsättningarna för livet kommer att se radikalt annorlunda ut i morgon.

Annons

Det heter ofta att politiker ska komma med berättelser och visioner. Det är värt att fundera ett extra varv på. Vilka typer av politiker är det som är särskilt bra på berättelser och visioner? Som regel är det samhällsomstöparna, de som vill omkullkasta det som finns i dag och införa något helt annat.

I ett välfungerande högteknologiskt, demokratiskt välståndssamhälle är det inte främst de radikalaste samhällsomstöparna med ambition att styra in folket på helt nya vägar som behövs i politiken. Det som behövs är snarare politiker som inser att de finns till för att medborgarna ska kunna bygga sina egna berättelser och visioner. Då blir det politiska ansvaret främst att se till att bevara samhällsfundamenten och se till att stärka dem där det är befogat.

De senaste decennierna har politiken handlat alldeles för lite om det senare. Att upprätthålla det fungerande och basala har setts som tråkigt och fantasilöst.

Har man som politiker stora idéer, bör man vara noggrann med att ha stöd för dem bland befolkningen, och se till att genomföra förändringarna med uppmärksamhet på vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det gäller invandring och integration, friskolereformer, polisorganisation, energiomställning, försvarspolitik och stora skattereformer. Risken är uppenbar att det annars slutar i konflikt när stora brister uppdagas, vilket i sin tur kan leda till kraftiga svängningar i opinionen och i politiken. Och som varje förare vet är det inte de stora rattutslagen som håller fordonet på vägen. För folket där ute, de som gör jobbet åt sig själva och samhället, blir då politiken något som orsakar oreda och försämrar framtidsutsikterna. Fundamenten skakar.

Politiker som är beredda att göra det tråkiga grundjobbet med att underhålla samhällets pelare och gjuta cement där de gamla har spruckit – kan vi få fler sådana? Och om ni ser dem – rösta på dem.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons