Annons

Politiker tror att de leker med lego

Sverige ska äta mer vegetariskt”, meddelade Åsa Romson (MP) i P1:s utfrågning i går.
Ledare • Publicerad 28 augusti 2014

Jaså, tänkte jag över min skinkmacka. Vad har du med det att göra?

Politiker har en häpnadsväckande oförmåga att skilja på mitt och ditt, privat och offentligt. De fantiserar om sitt drömsamhälle där alla ska leva likadant – enligt politikernas modell. Men den som känner någon annan människa än sig själv vet att folk är olika. Och så länge vi inte skadar andra med våra egenheter borde vi få hålla på med dem, utan klåfingriga miljöpartisters inblandning.

Annons

Men MP vill att vegetariskt ska vara norm och att skolorna ska servera mindre animaliskt. Vad barnens föräldrar anser framgår inte, och kanske har det ingen betydelse enligt proffspolitikerna – som ser oss alla som legobitar som de kan sätta ihop enligt deras eget tycke.

Man säger sig vilja värna om vår hälsa, då kött tydligen är skadligt, men var går i så fall gränsen? Väntar snart tvångsgympa på torget och hemskickade matlådor med väl sammansatt kost? Förbjuds den farliga ridsporten och för många kaffekoppar i personalmatsalen? Och vad händer med dem som får proteinbrist av ensidigt morotsätande?

Nej tack, att det i Sverige är förbjudet att köpa en flaska vin en söndag eller spontandansa på krogen är förmynderi nog.

Beslutsfattare använder även företagen i sitt legobygge, med förslag om kvotering av bolagsstyrelser och bestämmelser kring vem man får anställa eller säga upp. Få reflekterar över att sådant borde vara företagarnas ensak, i förhandling med anställda och andra intressenter.

Okej, politiker lägger sig inte bara i vad som finns i våra kylskåp för att jävlas. De säger sig ha högre syften, som att värna om växthusgasutsläppen och allmän ordning – som berör alla. Men det måste finnas gränser. Politikerna arbetar för oss, inte tvärtom. Vi behöver begränsa deras frihet, så att de inte begränsar vår. Vad är man annars – blott en legobit?

Du är mer, och så är jag. Därför protesterar jag i det tysta och tuggar vidare på min skinkmacka – vad Åsa Romson än tycker om saken.

Carolin Dahlman
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons