GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Krönika

Pontus Almquist: Sverige jobbar när Sverige är som bäst

Arbetslinjen kan inte begravas på grund av arbetslöshetskris. Tvärtom.
Pontus Almquist
Publicerad 8 maj 2020
Pontus Almquist
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det behövs alltid grävas någonstans.
Det behövs alltid grävas någonstans.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

I tisdagens SVT Aktuellt (5/5) uppmärksammades den brist på arbetskraft som nu förekommer i bärplockarbranschen på grund av coronapandemin. Vanligtvis fylls jobben av arbetskraftsinvandrare från bland annat Polen och Ukraina, men många kommer inte fram så som det ser ut nu.

Lantbrukaren Alf Bjelkenstedt som intervjuas i ett inslag i programmet vittnar om att svenska ungdomar och arbetslösa tyvärr inte brukar ha den arbetsmoral som bärplockningen kräver, och dyker inte upp på jobbet om det exempelvis regnar.

Programledaren Anders Holmberg pressar sedan arbetsmarknadsminister Eva Nordmark om uppföljning av aktivt arbetssökande – som bekant är det ett krav enligt lagen att aktivt söka lämpliga arbeten för att få arbetslöshetsersättning. Men Nordmark mer eller mindre avfärdar idén om att arbetslösa aktivt ska söka arbete som något teoretiskt.

“Men praktiskt?” frågar Holmberg, varpå Nordmark snärjer in sig i ett undvikande politikersvar om att “Det viktigaste nu är att vi alla hjälps åt” och att arbetsgivare skickar in sina vakanser till arbetsförmedlingen, menar hon. Branschen kan ju chartra egna plan för att hämta hit arbetskraften och eventuellt kan regeringen bistå med lite lobbyarbete i Bryssel.

Men regelverket om att arbetslösa aktivt ska söka arbeten är klart som korvspad. För den som inte aktivt söker arbete blir den slutliga konsekvensen att arbetslöshetsersättningen dras in.

Det skickar märkliga och till och med skadliga signaler när arbetsmarknadsministern insinuerar att lagen bara finns i teorin och inte med nödvändighet bör följas. Detta särskilt i ett läge där vi går mot massarbetslöshet och en allt mindre arbetsstyrka som ska försörja en allt större del av befolkningen.

Det finns, enligt Arbetsförmedlingens egen statistik, redan omfattande problem med att Arbetsförmedlingen och arbetslöshetskassorna inte följer regelverket och ministerns uttalande riskerar att förstärka de tendenserna.

Egentligen borde det inte vara så svårt. Den som inte har ett arbete, men är i skick att arbeta bör självfallet söka de arbeten som finns. En sådan ordning är inte bara det bästa för statsfinanserna utan även för den enskilde. Ingen mår bra av att gå utan arbete en längre tid och staten gör arbetslösa en björntjänst om den inte tillhandahåller tillräckligt starka incitament att återetablera sig på arbetsmarknaden.

Det är dags att återuppväcka Reinfeldts och Borgs idé om arbetslinjen. För trots att den är integrerad i lagstiftningen tycks regeringen inte vilja upprätthålla den. Nu som då innebär Socialdemokraternas politik en bidragslinje.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer