Annons

Putins fulspel

EU måste sluta spela i matchen med ett Ryssland som ständigt bryter mot reglerna.
Ledare • Publicerad 22 mars 2014

”Krim är bara öppningsmatchen.” Det sa Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) i en intervju på torsdagen i den amerikanska nyhetskanalen CNN. Bildt menar att Rysslands president Putin inte kommer att nöja sig med Krim utan att han är intresserad av Ukraina.

Det finns flera saker som talar för det. I ett tal av Putin i veckan upprepade han att Ryssland ska fortsätta försvara de ryska intressena i Ukraina med de medel som står till buds. För tillfället kommer även rapporter ökad militär närvaro i Krim och utmed Ukrainas östra gräns.

Annons

Trots det fortsätter samtalen mellan Putin och flera av västvärldens ledare. Så sent som i söndags pratade Barack Obama med Putin i telefon där den amerikanske presidenten på nytt lade fram kravet på att Ryssland ska dra tillbaka sin militär från Krim.

Frågan är vad diplomatin ger. Det går inte att spela fotboll med en person som helt sonika tar upp bollen med händerna. Dessutom utan att det finns en domare på planen som kan utdela straff. Än så länge finns både EU och USA med i spelet och är öppna för att med diplomati lösa den uppkomna konflikten. Putin tycks inte lyssna utan svarar med militär upprustning.

USA och EU utökar nu successivt sina sanktioner vilket innebär att fler namn läggs till på listorna över personer som får inreseförbud och sina tillgångar frysta. Men än så länge är det en begränsad skara som omfattas av sanktionerna, EU-listan har nu 33 namn. Det duger inte för att verkligen sätta press på Putin.

På fredagen tog Ukraina ett steg närmare Europa. Under toppmötet i Bryssel undertecknades då den politiska delen av det avtal som blev upptakten till hela Ukrainakrisen. Det var i november förra året som Ukrainas dåvarande president Viktor Janukovytj i sista sekund drog sig ur förhandlingarna med EU och istället valde att samarbeta med Ryssland.

Det kan tyckas vara ett högt spel att gå vidare med partnerskapet mellan EU och Ukraina. Ändå är det helt rätt agerande från EU. Det bästa svaret från unionen är att låta tiden tala för sig.

De ekonomiska framgångarna som både Polen och de baltiska länderna fått uppleva sedan de anslöt sig till den europeiska unionen 2004 är ett av de bästa argumenten för att fler länder bör bli medlemmar i EU.

I dagsläget har Putin initiativet men han får inte fortsätta på sina egna villkor. Det är dags att säga stopp och isolera Putin med sanktioner som verkligen biter på honom och hans närmaste krets.

Det går inte att vinna en match mot en spelare som inte följer reglerna.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons