Annons

Regeringen klarar inte ens elen

De båda storsatsande hamnstäderna Ystad och Trelleborg siktar på att skapa tillväxt för hela landet. Tacken? Strömlöst i kontakten.
Ledare • Publicerad 9 september 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Något i kontakten?
Något i kontakten?Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Denna ledarsida har länge varnat för konsekvenserna av en hotande elbrist. Ystads Energis vd Jessica Fredson, berättade i december förra året i Ystads Allehanda att man fått nej från Eon på en begärd effekthöjning och att det hotar både hamnstadens utbyggnad och nyetableringar av företag. I Dagens industri 29/8 varnade Fredson vidare: ”Min bild är att regeringen och andra politiker i Stockholm inte verkar ha förstått att Sverige redan nu befinner sig en väldigt problematisk situation och riskerar brist på el, och det även utanför storstäderna.” Fredson fortsätter: ”Det är helt galet och förödande för kommunen och riskerar att få allvarliga konsekvenser för våra kunder och för regionens utveckling. Bland annat planeras 2.000 nya lägenheter, ett nytt industriområde och hamnen i Ystad ska byggas ut. Men i dagsläget kan vi inte garantera att de kommer att kunna förses med el.”

Samma negativa besked har Trelleborgs kommun fått. Energichef Mikael Bergquist varnade i Trelleborgs Allehanda: ”Då kanske inte hamnen få sina tio megawatt som utlovat. Och om det finns industrier här som vill etablera sig så kan de inte göra det. Vi måste veta att vi kan leverera även en kall vinterdag.”

Annons

Enligt Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) har den hotande elbristen redan lett till att företag har backat från nyetableringar. ”Vi har fått tacka nej till ett företag för att strömmen inte räckte till. Då pratar vi 200-300 arbetstillfällen.” har Mikael Rubin sagt till Dagens Opinion. När Svenskt Näringslivs nyhetstjänst FPlus skriver om Trelleborg heter det att ”Ny miljardinvestering stoppad” och att det kostat 300 arbetstillfällen. Stämmer uppgifterna är den lokala och regionala samhällsekonomiska förlusten mycket stor. Risken är uppenbar att det också smittar av sig på kommande möjliga etableringar.

Elbristen i Skåne är orsakad av usla historiska beslut. Länge var elförsörjningen så god att statsmakterna tyckte att två väl fungerande kärnkraftsreaktorer i Barsebäck kunde stängas långt i förtid. Oavsett vad man tycker om kärnkraft är det ett exempel på groteskt slöseri. Kärnkraft är extremt dyr att bygga ny. Men när den väl är byggd är kostnaden för elproduktion väldigt låg. Avfallsproblematiken hade man redan åtagit sig och har ändå kvar. Även om staten hade behövt smörja ägarna för att behålla verken i skick hade det varit ekonomiskt väsentligt klokare än att stänga dem och subventionera fram vind- och solkraft.

Nu var planen att ersätta de nedlagda kärnkraftverken och bygga ut överföringskapacitet i landet och till andra länder. Men det statliga verk som ska garantera stamnätens förmåga, Svenska Kraftnät, har inte levererat i tid. Bland annat gäller det sydvästlänken mellan Hurva och Malmö. Men Svenska Kraftnät menar å sin sida att nedläggningar av kraftvärmeverk lokalt, som Eons i Malmö, har bidragit till bristen. Eon hänvisade då till höjda skatter på kraftvärme i vårbudgeten. (Sydsvenskan 8/6) Svenska Kraftnäts tillförordnade generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe hänvisade också till att utbyggnaderna ”hämmas av långa tillståndsprocesser. Att bygga en ny ledning har en snittbyggtid om cirka 2 år. Resterande tid, 8 - 10 år, är till stor del beroende av tillståndsprocessen. ”

Man kunde förstås tro att just den planeringen är ett ansvar staten har tagit på sig att klara av. Elbristen i Sverige slår inte bara mot Skåne, utan även mot bland annat Stockholm. Det är redan uppenbart att det gör att företags investeringar och etableringar skjuts på framtiden eller i värsta fall inte blir av alls. Och det gör det avsevärt mycket svårare för kommuner att planera för infrastruktur som kräver säkra elleveranser. I Ystads och Trelleborgs fall handlar det bland annat om miljardsatsningar i ett logistikled som är avgörande för hela södra Sverige. Staten påstår att det är prioriterat och viktigt. Och visar det med att inte klara av att garantera elförsörjningen.

Regeringen Löfven sviker på flera grundläggande ansvarsområden. Men ström i ledningen borde den åtminstone klara av att leverera.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons