GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rekorddyrt mitt i sommaren – bäva inför vintern

Nationalekonom vill att avveckla elskatten till EU:s miniminivå permanent. Med rekordhöga elpriser har han helt rätt, det är dags att radikalt sänka skatterna på el.
Ledare • Publicerad 18 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Hög elkonsumtion är inte ett problem och borde därför inte straffbeskattas.
Hög elkonsumtion är inte ett problem och borde därför inte straffbeskattas.Foto: Johan Nilsson/TT

”Snittpriset för juni månad var det högsta junipriset någonsin för alla prisområden. För södra Sverige, elområde 3 och 4, har vi aldrig haft så höga priser som nu för enskilda timmar historiskt i juli månad”, sade Emma Borgström, försäljningschef på Eon, till Dagens Nyheter nyligen (DN den 11 juli).

Under lördagen rapporterade TT att elpriserna i juni var 39,8 procent högre än vad de var samma månad för ett år sedan (den 16 juli).

Vi svenskar får alltså inte enbart vänja oss vid att elpriset slår rekord när det är snö och kallt ute utan även när vi klär oss i kortbyxor och keps.

Och tidigare i somras varnade det statliga affärsverket Svenska Kraftnät, i en intervju i Dagens Nyheter, för att det finns det en risk att vi till vintern får se samma priser som förra vintern (DN den 1 juni).

Konsekvenserna av rekordpriser på el även denna vinter kommer dock slå hårdare än tidigare eftersom kostnadsläget i hela ekonomin nu har höjts samtidigt som riksbanken har höjt räntan som ett svar på inflationen.

Den kommande vintern lär det inte bara vara elen som är dyr – allt blir dyrt.

”Samtidigt, och provocerande nog, är de höga elpriserna en bra affär för svenska staten.”

Samtidigt, och provocerande nog, är de höga elpriserna en bra affär för svenska staten. Staten äger som bekant Vattenfall som är en stor elproducent. Ett högre elpris gör att vinsterna från företaget, till ägaren staten, ökar. Skatterna på el är också höga och ökar delvis i takt med elpriset.

Ekonomen Stefan Fölster menar i en ny rapport, från tankesmedjan Fri värld, att det handlar om många, många miljarder som strömmar in till statskassan till följd av höga elpriser. Den enes bröd, den andres död – eller hur man nu brukar säga.

Redan i tredje kvartalet 2021 steg Vattenfalls intäkter från elproduktionen med drygt 4 miljarder kronor och det var före december månads prischock. I rapporten antar Fölster, baserat på vårens höga elpris jämfört med elpriset den 1 januari 2021, att ett högre elpris, på årsbasis, ger staten åtta miljarder kronor mer i intäkter bara ifrån Vattenfall. Momsen på el – som tas ut både på elpriset och elskatten – menar Fölster ökar med lika mycket, alltså med åtta miljarder kronor.

Fölster föreslår i rapporten att elskatten permanent avvecklas till EU:s miniminivå. Det skulle handla om en sänkning från 35,6 öre/kWh till EU:s miniminivå som ligger på 0,6 öre/kWh.

Det låter som ett utmärkt förslag och det är inte bara omtanke om hushållens ekonomi som motiverar skattesänkningar på el – det finns också principiella skäl att sänka dem radikalt.

Elen i Sverige kommer huvudsakligen från klimatvänliga produktionsformer som vattenkraften, vindkraften och kärnkraften. Varför ska el som är nästintill 100 procent koldioxidfri straffbeskattas likt hälsovådliga varor som cigaretter och alkohol? Hög elkonsumtion är inte ett problem och borde därför inte straffbeskattas.

Regeringen har hitintills kompenserat hushållen för de höga elpriserna genom den trubbiga elpriskompensationen – man får bidrag för att ha råd att betala något som till stor del består av skatt och avgifter. Ska vi bevittna samma visa denna vinter?

Nej, det är hög tid att slopa skatterna på el så mycket det bara går.

Anders GustafssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.